Ива Свещарова и съвършено розовото женско тяло

0
0

Ива Свещарова е съосновател на фестивала за съвременен танц и пърформънс „Антистатик”. Завършва „Хореография и Пърформънс” в Гисен, Германия и е автор на над 10 спектакъла. В интервю за LoveTheater.bg Ива разказа за „Съвършено розово”, женското тяло и бъдещите си проекти.

LT: Има ли конкретен повод, ситуация, която провокира създаването на спектакъла „Съвършено розово”?

Ива: „Съвършено розово” е естествено продължение на вече започнат процес. Една от темите, които силно ме вълнуват през последните години е репрезентацията на женското тяло в съвременния живот. В някои от предишните ми проекти има загатнати неща в тази посока, но в „Съвършено розово” този фокус на интерес е по-цялостно разработен.

LT: Може ли да се каже, че спектакълът е възхвала на феминизма или има и други послания?

Ива: В „Съвършено розово” няма място за възхвала. Представлението се фокусира върху наложени стереотипи на мислене на женското тяло. То се движи по ръба между еротичната ефективност на женското тяло и неговото вътрешно състояние на бунт, което предизвиква безпокойство, сила и дори ярост. Тялото като обект, върху който е въздействано и като субект, който въздейства. 

фотограф: Орлин Огнянов

LT: Откога се познавате с Виолета Витанова и как започнахте да работите заедно?

Ива: С Вили Витанова се познавам от дълго време, а първата ни среща на сцената беше през 2013г., когато я поканих да участва в представлението ми а(е)фектно. 

LT: Как се работи с Виолета Витанова?

Ива: Мога да кажа, че имам късмет да работя с Вили Витанова. Вили е изключително отдадена във всеки етап от работата. Прецизна и подкрепяща процеса. С такъв артист се работи само и единствено с удоволствие. Ценност е да имаш такъв човек в екипа си! 

фотограф: Петя Иванова

LT: Имате ли планове да направите школа или академия за млади пърформъри/танцьори?

Неотделна част от програмата на Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик”, на който съм съосновател и съорганизатор, е платформата за практики и теории „Без дистанция”. Тя е насочена към професионалисти и любители на съвременния танц. Включва работни ателиета, семинари, класове и интерактивни формати за общуване с публиката. Тази година платформата отново предлага изключително интересна програма. Позволявам си да издам, че ще имаме уъркшоп по танцовата техника “flying low” (нисък летеж), което се представя за първи път в България. Участниците ще могат да се запознаят с тази танцова техника, създадена от легендарния изпълнител и хореограф Дейвид Замбрано. Тази година фестивалът „Антистатик” и образователната платформа ще се състоят от 9 до 21 май. Съвсем скоро ще анонсираме програмата и с международните представления.

LT: Откъде черпите идеи, провокации?

Ива: В работата ми по всеки нов проект се опитвам да бъда отворена към разнородни възможности за постигане на краен резултат. Затова черпя вдъхновение и познание от различни източници – от научни текстове, проза, визуални материали, информационни блогове до полето на популярната култура. 

фотограф: Петя Иванова

LT: Имат ли за цел спектаклите ви да скандализират и разклащат публиката или по-скоро да я карат да си задава въпроси и да намира отговори?

Ива: Скандализиращото не е приоритет в работата ми. Интересуват ме теми, които провокират мисълта и въображението ми. Затова ако моменти в мои представления провокират зрителя, то това е продиктувано от самата тема, която носи определен заряд от дързост. За мен е важно публиката да има възможност да открива и разчита кодовете на представлението по свой начин. Скептично съм настроена към всеки артистичен продукт, който ограничава въображението на зрителя. 

LT: С какви теми/проблеми бихте искали да се занимавате в бъдещите си проекти?

Ива: В момента усилено работя върху проекта „Soft things” (работно заглавие), който изследва мекотата като качество и разбирането на мекотата като женска характеристика. Това е колективна работа между мен и немската артистка Роза Берман. 

фотограф: Петя Иванова

LT: Кога са датите на следващите ви спектакли и кога можем да гледаме нов проект?

Ива: Следващите дати на „Съвършено розово” са 21 март и 24 април в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс.
В момента съм ангажирана с три нови проекта. Имам отново късмета да бъда въвлечена като изпълнител в едно силно предизвикателство, а именно новия артистичен проект на режисьорката Анна Данкова, с премиера съвсем скоро.
До края на тази година ще бъдат реализирани и другите два проекта. В началото на октомври е премиерата на проекта с Роза Берман в пространството за съвременен танц Uferstudios, Берлин. Като завършек на годината се очертава съвместната работа с Вили Прагер и немския хореограф Мартин Щиферман като премиерата отново ще бъде в Берлин. Надявам се и двете продукции да имат възможност да се покажат в София. 

Благодарим на Ива за това интервю и пожелаваме на нея и екипа й успех в предстоящите проекти!