Инициативата “Споделена визия” търси възможности за развитие на свободната сцена

0
0

Вярвам, че всички сме на мнение, че изкуството е безгранично поле за развитие на човешките възможности. Вярвам и в това, че във възможностите има колкото случайност, толкова и търсене. За да видим възможностите за развитие на изкуството, то трябва първо да потърсим – вдъхновение, творчески нужди, публика и т.н. Тъкмо това е целта на инициативата “Споделена визия”.

"Споделена визия"“Споделена визия” всъщност е стратегия, проект и концепция. Инициативата е на Асоциация за свободен театър и „Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура – 36 маймуни“, с финансовата подкрепата на Столична община по Програма Европа 2016. Целта е да се изгради визия, споделена от различните участници в свободната сцена за изкуства, и да се разработи предложение за стратегия за развитие на свободната сцена за визуални изкуства, театър, танц, музика и литература. Пътят преминава през анализ и дискусия за определяне на непосредствените и дългосрочни стратегически цели за устойчиво развитие в 7-годишен период (2016 – 2023). Пряк резултат от проучването следва да бъде подготвянето на предложение за стратегически документ, подкрепящ устойчивото развитие на свободната сцена за изкуства.

Защо свободната сцена?

Както споменах в началото, голяма роля в развитието на изкуството има търсенето. Всички така наречени “класически” форми на изкуството някога са били независими (свободни), търсещи новото, различното и непознатото. В това се крие притегателната им сила. Именно в авангардността на свободното изразяване могат да се открият онези глътки свежест, нужни на изкуството, за да живее и да се развива.

Проектът „Споделена визия“ си поставя задачата да анализира именно онези основни предизвикателства, срещани от творците и организациите от свободната сцена в пет сфери на изкуствата, които не са изследвани съвместно до този момент. Анализът цели да представи достоверна информация за качествата на творческия ресурс в София и да направи обозрими обемът и резултатите от дейностите на тази сцена. Същевременно това първо проучване цели да постави като акцент въздействието върху пряко свързаните с изкуствата индустрии (културни и творчески), както и взаимодействието на свободната сцена за изкуства с качеството на услугите в културния туризъм.

Повечето срещи в различните сфери вече се проведоха и сега предстои представянето на индивидуалните резултати за всяка от тях. На 4 октомври в Музей за история на София ще се състои финалното обществено обсъждане на предложението на стратегия за развитие на свободната творческа сцена в София. Малко преди това ще се обявят и финалните резултати от направените до момента проучвания и изводите от техния анализ.

И ти можеш да се включиш към инициативата като следиш страницата на “Споделена визия” във Facebook, за предстоящите срещи и събития. А ако искаш да разбереш резултатите от проекта, посети страницата на проекта в ArtSofia. Ние от LoveTheater.bg пък ще те запознаем с хора от инициативата съвсем скоро. Защото всички искаме богато и развиващо се изкуство, нали?

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here