III-то издание на Фестивал за българско кино във Франция цели възстановяване на изоставените кинозали в България

0
0

Tретото издание на Фестивала на българското кино ще се проведе в Париж и за първа година в Марсилия. Датите са 31 май, 1 и 2 юни 2019. Инициативата ще покаже селекция от български филми отговарящи на темата „Истината или се осмеляваш?“. Ще бъдат излъчени общо 2 пълнометражни, 10 късометражни филма, детска програма и 1 документален филм.

Със стартирането си през 2017 г. Фестивалът на българското кино в Париж си поставя амбициозната задача да бъде първия български филмов фестивал във френската столица. Любопитната френската публика няма много възможности да опознае българското кино. Целта е да се поддържа оживен диалог, излизайки от клишета, свързани с представянето на българската култура във Франция.

Крайната цел на фестивала е, чрез създаване на разнообразни кино поводи в Париж и други френски и европейски градове (Монпелие, Ла Рошел, Лондон) да се генерират средства, контакти и мрежа от партньори, чрез които да се окаже положително въздействие в посока възстановяване на изоставените кинозали в България – залог за успех на бъдещите родни и европейски кино творци на теритоията на цялата ни страна.

На второ място инициативата служи да се съсредоточи общественото мнение и създаде гражданска реакция по спешния въпрос за съхраняване, реставрация и популяризиране на малко познатото, но недостъпно родно кинематографично наследство.

Идеята за инициативата е на Иво Желев, а самата реализация на проекта се осъществява и благодарение на подкрепата на останалите пет члена на екипа. Тяхната обща история започва на 22 януари 2017 г. в Café de la Renaissance.

Първа присъединила се към инициативата е Боряна, чрез една група за българска общност в Париж. Последвана е от Деси, която се запознава с Иво случайно. Мотивирани от безкрайните и истории, Цвети и Елеонора, приятелки на Боряна, пожелават да се присъединят към проекта. Всички със своите различни истории се обединяват около една сила – тяхната любов към България!

Първото издание на инициативата успява да събере повече от 300 човека. Успешно се провежда и второто издание с тема „Свобода с български вкус“. Тази година в програмата влизат филми като: „Безкрайната градина“, „Далеч от брега“, „Симон срещу страха: (Случаят Версано)“, „Багаж“, „Сън за щастие“ и др.

Повече за фестивала може да научите от интервюто с Иво Желев ТУК.

Официален сайт на Фестивал за българското кино: www.bgfilmfest.eu
Фейсбук страница „Festival du Cinéma Bulgare