„Идеалният мъж“ в идеалния театър?

1
0

„Идеалният мъж“ в Народен театър „Иван Вазов“?!

Звучи величествено, но билетът за постановката струваше 5 лв, заради „промоцията“ на театъра, с която културният институт целеше да напълни салона през септември.

Когато посещавам подобни постановки, си задавам много въпроси. За стойността на театралното изкуство и за цената му. Как билетът за една 3-часова постановка може да струва 5 или 10 лв? Колко часа труд и репетиции стоят зад нея? Как се изхранва един артист само от постановки? Струва ли си? И честно ли е?

Подобни въпроси ме карат да се изправям на крака в края на постановката още преди всички останали. Карат ме да ми е мило, свидно и малко мъчно за хората на театъра…

Не искам това да се превърне в тъжно ревю за Театъра. Защото постановката „Идеалният мъж“ е повече от прекрасна. Затова ще започна разказа си за нея с един от комичните диалози в спектакъла:

-Ти винаги ли разбираш това, което говориш?
-Амиии… Ако слушам внимателно – да.

Оскар Уайлд е класика. „Идеалният мъж“ е отвъд границите на класическото и ценното и в литературата, и в театъра.  А идеалният сюжет няма как да не се опре на интригата, тъмното минало, приятелството и най-вече любовта.

Юлиян ВерговПризнавам си, най-много от всички зашеметява Владо Карамазов в ролята на лорд Горинг (и не защото е определян като „идеален мъж“ от много жени), а заради чудесната актьорска работа. Въпреки огромната ми любов към Юлиян Вергов (в ролята на Робърт Чилтърн), Карамазов беше несравним. Превъплътява се в ролята си, сякаш в тази кожа се е родил.

Постановката е по-интересна и забавна във втората си част. В нея са концентрирани най-комичните и правдиви по своята същност цитати на Уайлд. Но по време на цялата пиесата няма как да не се пренесеш във висшето лондонско общество от онова време – с натруфените рокли на дамите, ситните им къдрици и зализаните прически на джентълмените. Всичко това, примесено с диалозите между героите, те кара да се потопиш в драматичната история на богатите в Лондон.

„Идеалният мъж“ е история в търсене на отговори за предателството, идеала, любовта и негово величество… живота.

Нямам таланта на Владо Карамазов, а и не мога да ви изиграя виртуално всичко, което изпитах в залата. Затова най-добре да го видите на живо.

Постановъчен екип:

режисьор: Тиери Аркур
сценография и костюми: Елена Иванова
музика: Румен Цонев
хореография: Анна Пампулова
участват: Владимир Карамазов, Юлиан Вергов, Стоян Алексиев, Биляна Петринска, Мария Каварджикова, Луиза Григорова, Милена Атанасова, Иван Юруков, Теодора Духовникова, Жорета Николова, Стоян Пепеланов, Сава Драгунчев, Виктор Танев

Comments are closed.