„I’mpro Fest“ посреща „ХАХАХА“ и още 5 трупи за импровизационен театър

0
0

Организаторите на фестивала „I’mpro Fest“ предлагат възможност за импровизация и няколко дни истинско, непринудено и вълнуващо приключение с пълна програма импровизационен театър, уъркошопи, силна музика и много смях. „I’mpro Fest“ започва на 9 юни. Посреща шест театрални трупи, едно от които е „ХАХАХА“. В следващите редове прочетете интервю с пионерите в импровизационния стил. Отговаря Живко Джуранов.

Вие сте първата професионална трупа за импровизационен театър. Как се обединихте около тази театрална форма и какво можете да разкажете за нея на хората, които не са запознати?

Преди всичко ние сме много близки приятели и основното винаги е било да се забавляваме заедно. Иначе всичко при нас започва от едно импро шоу гледано през далечната 2009 в Гластънбъри. Всеки от нас има и личните си творчески търсения, но се чувстваме най-пълноценни, когато сме заедно. Импровизационният театър носи собствена философия, а е и много добра основа, на която да стъпиш в работата върху стандартен спектакъл. Но в житейски аспект – определено дава друг, по-позитивен поглед.

Как се подготвяте за своите представления?

С годините сме решили да опитаме да се предизвикваме повече. Затова все по-често се опитваме сами да измисляме формати. Обикновено някой има идея и другите просто се „хвърлят“ и го подкрепят до дупка. А за регулярните представления просто тренираме с упражнения. Казваме тренировки, защото няма как да бъдат репетиции – в импровизацията няма повторения.

Какъв е интересът у нас и как се развива във времето този жанр?

Хубаво е, че има все по-голям интерес. Красноречив е фактът, че вече има толкова групи за импровизационен театър. С времето имаше приливи и отливи в отношение на популярността на жанра. Повече приливи.

Кои са най-интересните импровизации, които сте правили?

Надяваме се най-интересните да предстоят. Иначе обичайните са възглавница с пърхот, хладилник, ескимоси в Сахара и каквото още хрумне на публиката. Импровизацията в огромна степен зависи от предложенията на публиката.

Каква атмосфера се надявате да постигнете с публиката на I’mpro Fest?

Със сигурност атмосферата ще бъде непринудена. Различна от стандартната за театрален салон.

Защо е важно да има такъв фестивал у нас?

Важно е все повече хора да открият и да припознаят този тип „див“ театър.

Какво да очакват хората, които ще дойдат на вашите събития?

Да знаят, че каквото и да става „Всичко си е супер“!