И големите победители на „Българските Оскари“ са…

0
0

Филмът „Урок“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов обра отличията на Българската филмова академия в цели 5 категории. Достойни претенденти за наградите бяха и „Потъването на Созопол“ на Костадин Бонев и „Съдилището“ на Стефан Командарев.

На тазгодишната церемония в Театър „Българска армия“ най-често повтаряното име беше това на филма „Урок“, спечелил награди за най-добър филм, режисура, дебют, за главна женска роля на Маргита Гошева и за сценографията на Ванина Гелева. Този успех не е изненада, тъй като филмът беше приет и оценен повече от добре от международната публика, а от София Филм Фест „си тръгна“ с 4 награди.

Българската филмова академия присъди 4 награди и на филма  „Потъването на Созопол“ на Костадин Бонев –  за поддържаща мъжка роля на Веселин Мезеклиев, за костюмография и за монтажа на Тома Вашаров и за поддържаща женска роля, като тук Светлана Янчева подели отличието с Параскева Джукелова за „Съдилището“. Лентата на Стефан Командарев получи призове и за сценарий и операторско майсторство.

В категорията „най-добър актьор“ академията награди  Руси Чанев за ролята му в „Буферна зона“, който е и последния филм в кариерата на Георги Дюлгеров. Режисьорът бе удостоен и с наградата за цялостно творчество.

Най-добър сериал за 2015 г. отново грабна продукция на БНТ – „На границата“ с режисьор Станимир Трифонов. Филмът „Дългият път към дома“ на Боряна Пунчева спечели наградата за документален филм.

За най-добра анимация и режисура призовете грабнаха Радостина Нейкова и София Илиева с „Как Сърдел направи ремонт“. А най-добър сред късометражните филми е „Паркинг“ на Ивайло Минов.

Дебютът на Майя Виткова като режисьор също блесна сред отличията на Академията с филма „Виктория“, който донесе награда за оригинален саундтрак и на своя композитор Калоян Димитров. Наградите за звукооператорско майсторство се присъдиха на Ванина Гелева за „Буферна зона“ и „Урок“ и на Александър Симеонов за „Омбре“ и „На границата“.