„Хвърчащите хора“ в помощ на Лори

0
0

За нас Валери Петров винаги е бил духовен водач, лечител и неуморим Дон Кихот в борба за по-справедлив свят. На 2 декември спектакълът по негови текстове „Опакометаморфози“ ще се играе благотворително в Независим театър. Събраните средства ще бъдат дарени на 20-годишната Лорина Мелева, която се нуждае от сложна операция в Германия.  По повод събитието решихме да се срещнем със Сотир Мелев и Неда Спасова, които участват в спектакъла и да разберем повече за инициативата.

 

Разкажете ни историята на Лори. Как разбрахте за нея?

Сотир: Лори е родена през 1995 год. – в осмия месец. Малко по-късно, когато е едва на 8 месеца, ѝ откриват вродена луксация на тазобедрената става. И така от тази ранна възраст започват нейните разходки из различни болнични заведения. Към настоящия момент Лори вече е оперирана няколко пъти в Горна баня. Оперирана е и в Германия през 2009 година. Подобрение имаше, особено при операцията на ръката. За жалост, при израстването се е получило скъсяване на сухожилие и това е довело до луксация на дясната става. Сега Лори има нужда от нова операция в Германия, защото има силни болки и не може да стъпва. И всичко това го знам от първо лице, защото всъщност съм брат на Лори.

Неда: Сотир е мой колега и приятел от НАТФИЗ. Така аз и останалите ни колеги разбрахме за Лори и проблема, който има.

Откъде дойде инициативата за акцията?

Сотир: Веднага щом получихме оферта от клиниката в Германия за операцията на Лори, направих страничката във фейсбук – „Дари за Лори“, надявайки се, че нашата лична борба ще достигне до повече хора и че сред тях ще се намерят такива, които ще ни помогнат. Тъй като съм от класа на проф. Маргарита Младенова и колегите ми бяха наясно със случващото се, някак си естествено се роди и идеята да направим заедно представление за Лори, което да изиграем благотворително.

Неда: Всичките ни колеги безвъзмездно застанаха зад идеята да играем в подкрепа на Лори и то с едно от най-любимите ни и скъпи представления от НАТФИЗ. Благодарни сме на нашия професор от Академията – Маргарита Младенова, на ТР Сфумато и, разбира се, на Независим театър, че приеха нашата обща кауза и заедно работим за един по-добър живот за Лори.

Какви други начини за набиране на средства се използват? Имат ли успех?

Сотир: Другите начини са арт базари, на които участва майка ми, като продава различни неща, които е направила – картички, картини, кутийки за бижута и др. Всеки може да ги разгледа на сайта, който направихме в подкрепа на Лори. През него също се приемат  поръчки. Затова, ако не можете например да посетите нашето представление – „Опакометаморфози“ на 2-ри декември от 20.00 ч. в Независим театър, може да поръчате ръчно правени картички за близки и приятели за предстоящите празници. По този начин освен че ще създадете радост, ще помогнете и на Лори.

Мои колеги артисти също се включиха в кампанията. Те изиграха свои представления благотворително и дариха средствата от билетите. Също така има кутии в ТР Сфумато и Независим театър заедно с информация за кампанията в подкрепа на Лори, в които всеки желаещ може да дари символична сума.

Разкажете ни повече за „Опакометаморфози“. Това е дипломният ви спектакъл, нали?

Неда: „Опакометаморфози” е нашето „първо дете”. Първият ни от дипломните спектакли с вече четири сезона представления. Режисьорската акция на нашия професор и художествен ръководител от НАТФИЗ – Маргарита Младенова – е поетичен хип-хоп; бунт към установеното, към реда, който реално поражда хаос в обществото ни.

„Опакометаморфози” е спектакъл, построен от стихове и поеми на Валери Петров. Писани преди повече от 20 години, в други времена, в които актьорският екип на представлението не е бил роден, тази поезия все още кънти безжалостно актуално и някак много днешно за социума, в който се намираме. Който НИЕ сме създали и удобно пребиваваме в него всеки ден… „Опакометаморфози” е нашият апел и поетичен вик, породен от НЕслучването, породен от жаждата за по-добър свят и човешки взаимоотношения. Една поетична утопия, която търси своето място и отзвук в човешките души. Призив за истината, която потъва всеки ден, почти безследно изчезнала и забравена… А всяко човешко същество помни, има спомена за нея, но отдавна е изгубило пътя към намирането й…

Съществуват ли още „хвърчащите хора“ или техният вид е отдавна изчезнал?

Неда: „Те не идват от космоса, те родени са тук…”. Съществуват. В това сме категорични. Няма човек, който да не може да лети. Всеки може. Забравил е. Забравили сме. Припомнянето, връщането към архетипа на същността ни, е този така труден, но и същевременно смислен момент. И не трябва да спираме да си припомняме какво е да летим. Това е смисълът на нашето съществуване. Има смисъл да „летим”. Да върнем „запалените” крила и да знаем, обаче, до къде можем да летим с тях… И как. А какво ще последва от това… То ще си дойде само…

 

Билетите са на цена от 8 лв. и могат да бъдат закупени на касата на Независим театър (ул. Върбица 12), билетния център на НДК, всички обекти на OMV и Office 1 Superstore, както и онлайн чрез Eventim. Повече информация за събитието можете да намерите на този линк.