„Хляб в джоба“ гостува в София

0
0

За добрината, поднесена навреме. За една черна комедия от Матей Вишниек, поставена за първи път в България. За дебюта на едни млади актьори и колеги от класа на проф. Атанас Атанасов (випуск 2019) – Йордан Върбанов, Кирил Недков и Боян Петров и за наградата на режисьора от новата генерация театрали – Веселин Петров.

С две думи –  „Хляб в джоба“, продукция на Сливенския драматичен театър, гостуваща в София на 13 февруари от 19ч. на сцената на ТР „Сфумато“.

Пиесата се поставя за първи път в България, а с нея режисьорът Веселин Петров (носител на Аскеер 2018 за „Изгряваща звезда“) печели през 2019-та и наградата за млад театрален режисьор на Националния конкурс „Слави Шкаров“, организиран от ДТ „Сава Огнянов“ – Русе. Спектакълът предлага на зрителя игрови театър, чувство за хумор и талантливи изгряващи лица на сцената.

Сюжетът на „Хляб в джоба“ разказва за двама мъже, които стоят надвесени над изоставен кладенец. В кладенеца е паднало куче. С времето двамата герои попадат в мрежите на собствената си безпомощност… „Мъжът с бастунчето“ и „Мъжът с шапката“ са лишени от способността да поемат отговорност, да си признаят за злодеянието, което са извършили. Огъвайки се под нарастващото напрежение, се появява „античовекът“. Той е способен на всичко, за да остане и да го има, независимо от цената, която ще плати…

Има ли проблем и какво е неговото решение? Известен ли е мотивът, има ли виновни? Или и тук цари своеобразен кръговрат, който се превръща в цирк на лудостта и на безумието?

Разберете на 13-ти февруари…

За автора: Матей Вишниек е световноизвестен драматург, роден на 29 януари 1956 в Румъния. През 1987 заминава за Франция, където получава политическо убежище, бягайки от режима. Той е изключително познато име в световния съвременен треатър, като неговото творчество се счита за продължение на традициите на абсурдистите. Започва да изучава френски език, а през 1992г. написва първата си пиеса на френски. Автор е на много драматургични текстове, сред които най-известни са  „Три нощи в Мадокс“ (1995), „Коне на прозореца“ (1996), „Хляб в джоба“ (2004). Вишниек е най–поставяният в родината си и извън нея румънски драматург, поет от поколението дебютирало след 80–те години. Мнозина го определят като „новия Йонеско“ и последовател на идеите му.
„ХЛЯБ В ДЖОБА” от Матей Вишниек
продукция на Драматичен театър “Стефан Киров“- Сливен
превод: Огнян Стамболиев
режисьор: Веселин Петров
сценограф: Михаела Добрева
композитор: Георги Атанасов
участват: Йордан Върбанов, Кирил Недков и Боян Петров
глас: проф. д-р Атанас Атанасов
снимки от спектакъла – Михаела Добрева