„Хаос“-ът на едно женско съществуване

0
0

Като една истинска драма лама около мен винаги е пълен ХАОС. Предполагам, че и около много други жени. Тънкият баланс между кариерата, семейството и приятелите понякога се оказва толкова крехък, че само милиметър в страни от границата преобръща всичко останало наопаки. А дали изобщо е възможен подобен баланс?

Три прекрасни жени търсят отговор на този въпрос на сцената на Театър 199 в спектакъла „Хаос“, който се поставя за първи път у нас. Йоана Буковска – Давидова, Елена Атанасова и Радина Думанян са в ролите на три приятелки – всяка със своите проблеми, характер и лудости.

Йоана е в ролята на София – омъжена учителка с две деца… Привидно звучи и наистина изглежда супер скромна и примирена, готова да понесе всичко в името на добрия тон. Но нямаш ли право да си изпуснеш нервите и до кога можеш да ги сдържаш, ако всичко около теб се преобръща?

Радина или журналистката Еми трябва да се изправи пред избора за какво да даде времето си – детето, което обича безкрайно, или карирата, без която не може да издържа детето… А това се случва, докато измамният й мъж не знае как да се сдържи от плоски свалки.

Джулия, сестрата на Еми, в чиято роля е Елена, стана любимия ми образ. Никога не съм гледала Елена Атанасова в друг спектакъл и това е голям пропуск. Леко лудото й поведение и липсата на задръжки на сцената пасват идеално на влюбчивата психоложка, каквато тя играе. И докато се бори с дилемата дали поредният мъж е Мъжът с главно М, тя трябва и да спасява своите близки.

Но не си мислете, че образите се изчерпват с това. На сцената ще видите още Главен редактор, Директорката, Плахият, Лео, Мъж от телефонна компания, Уравновесеният, Маркус, Продавач, Депресираният, Леличка в детската градина, Изследователката, Съдия-1, Съдия-2, Тити от 5-и „А“ клас и др. Всички те са изиграни отново от трите актриси, които с лекота минават от герой в герой за отрицателно време.

И какво става, когато толкова персонажи, емоции и нерви се съберат на едно място – пълен хаос. Затова на моменти в спектакъла се усеща истеричност и викове – нещо, което принципно не понасям в театъра. Но някак тук стояха естествено, защото ако някой слуша отстрани три жени да решават проблемите си… ще чуе точно това – истерични викове и отчаяни въздишки.

В тази бъркотия трите жени трябва да намерят себе си, както всяка една от нас в някакъв момент от живота. Това е и красотата на спектакъла – можем да се открием както в някой от образите, така и във всички по малко, защото хаосът е част от нашето женско съществуване.

Постановъчен екип:

режисура: МАРИЙ РОСЕН

участват: ЙОАНА БУКОВСКА-ДАВИДОВА, ЕЛЕНА АТАНАСОВА, РАДИНА ДУМАНЯН
сценография: АНТОНИЯ ПОПОВА
музика: КОНСТАНТИН ТИМОШЕНКО
костюми: АНТОНИЯ ПОПОВА
превод: ЗЛАТНА КОСТОВА