Грузия представя „Истории в дланта на ръката” н студентския театрален фестивал в Стара Загора

0
0

Грузинският театрален и филмов университет Шота Руставели – най-престижният и прочут театрален и филмов държавен университет в Кавказкия регион, също ще бъде част от програмата на МСТФ „Данаил Чирпански”. Университетът е основан през 1923 година. Оттогава се превръща в основен фактор за развитието на културния живот на Грузия. С 90-годишна история, той има главна роля в оформянето на съвременния грузински театър.

Младите актьори от Тбилиси ще гостуват на страрозагорската сцена със спектакъла  “Лица“, базиран на колекцията къси разкази на японския новелист Ясунари Кавабата, носител на Нобелова награда за Литература за 1968 г.

Кавабата пише над 140 разказа в продължение на цялата си кариера, които сам нарича “Истории в дланта на ръката”. Най-ранният от тях е публикуван още през 1920 година, в началото на 50-годишната му кариера.

Младият режисьор Дата Тавадзе от Royal DIstrict Theatre в Тбилиси и студентите от “Шота Руставели” създават минималистичен, силно емоционален спектакъл, който съхранява деликатността на “Историите в дланта на ръката”. Представлението разказва за преходността ни във времето и колко проблематична е тя за човешкото същество, за самотата, любовта и смъртта.