Голямото лятно турне на театър „Българска армия” започва

1
0

За поредна година столичният театър „Българска армия” ще проведе своето голямо лятно турне. Трупата на театъра ще обиколи 10 града в България между 4-ти и 15-ти юли, 2016 г. Тази година представлението, което зрителите ще имат възможност да посетят, е „Да разлаем кучетата” с участието на Васил Михайлов, Стефка Янорова, Гергана Данданова, Анастасия Ингилизова, Георги Кадурин, Милен Миланов, Георги Къркеланов, Тигран Торосян, Веселин Анчев, Мирослав Косев, Мирослав Пашов и Борислав Стоилов.

„Да разлаем кучетата” е пиеса на Емил Атанасов и е нещо като реплика на решението на българския парламент да инкриминира обичая „ТРИЧАНЕ” с мотива, че упражнява насилие над кучетата. Идеята да претвори неотдавнашните събития осенява автора, след като вижда в телевизионен репортаж мощния отпор на нашенци, защитаващи пред Брюксел древния обичай. Така се ражда пиесата, изиграна блестящо от звездната трупа на Армията.

Сцена от "Да разлаем кучетата"Представлението започва със смешен разказ за неволите около прогнилото въже на камбаната на Васил Михайлов / Иван Налбантов, който е ПОПЪТ на селото, а скоро след него на сцената ще се изсипят всички длъжности, държащи скрито или явно властта: ДАСКАЛА (Георги Кадурин) и КМЕТА (Борислав Стоилов) – СВЕТАТА ТРОИЦА, след тях нахлуват и ЧЕНГЕТО (Милен Миланов), КРЪЧМАРЯ (Мирослав Косев), КУКЕРИТЕ ( Георги Къркеланов и Тигран Торосян), ЦИГАНЕТО (Веселин Анчев) и, разбира се, ЧИНОВНИК ОТ БРЮКСЕЛ (Мирослав Пашов), алармиран от „подлите” правозащитни организации за въртенето на кучета в Странджанско. За да отрази бунта, веднага е кацнала и РЕПОРТЕРКАТА (Гергана Данданова), а на проверяващия евроинспектор превежда СТУДЕНТКАТА (Анастасия Ингилизова).

Гласът на Юксел Кадриев внася автентичност на случката, която се превръща в ужасно смешна история. Ченгето ще тормози кмета и кръчмаря, а двамата главни участници в ритуала – кукерите – ще отнесат един добър пердах, за да бъдат стимулирани да се извинят и да замажат нещата. Циганчето Салчо ще се държи по цигански, а красивата вдовица Стефка Янорова ще превърне помена в памет на мъжа си в банкет в чест на „високия” гост от Брюксел, като междувременно ще си признае и тайната любовна афера с Даскала, който в пристъп на вълнение ще защити ТРИЧАНЕТО и ще открие корените му още в прабългарските традиции и обичаи.

Нашият екип пожелава успех на турнето, а градовете, в които ще може да гледате този спектакъл, можете да видите тук.

1 коментар

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here