Гледайте „БЕЗ ИЗХОД“ по Жан- Пол Сартр в „Червената къща“

0
0

„Без Изход“ e адаптация по пиесата „При закрити врати“ на философа, писател и нобелист Жан-Пол Сартр. Това е първият голям проект на тeaтрално сдружение „Друга Линия“. Спектакълът  се играе в Център за култура и дебат „Червената къща“/ The Red House Centre for Culture and Debate.

„Без изход“ разказва историята на трима непознати, които попадат в ада. Стремежът им към спасение ги изправя пред собствените им слабости и ги довежда до крайност. Адът е място, в което животът, характерът и съществуването ни са немислими, ако няма огледало, което да ни отразява. Корективът са другите.

„Спектакълът е провокация за търсене на целите, пътят към тях и съзнаването за отговорност в живота. Присъдата е свободата в която живеем, но от която не се възползваме. Илюзията, че сме лишени от право на избор се превръща в основен проблем за съвременния човек. Жадни сме за алтернатива във всеки аспект от живота си – в работата, която вършим, в обществото, в което живеем и дори в изкуството до което можем да се докоснем. Появява се въпросът дали наистина я търсим, или се чувстваме по-комфортно, приемайки това, което ни се предлага- без сами да поемем отговорност. Роптаем срещу решенията, които ни налагат, но не разполагаме със свои.“

JAN P.

Авторът – Жан-Пол Сартр , е един от основоположниците  на философията на екзистенциализма, сред най-блестящите западноевропейски интелектуалци от миналия век. „Човек е осъден да бъде свободен“ е една от водещите му максими. Споделя идеята, че човешкият живот е възможен, ако сам избереш какъв да бъдеш. Оригинален и дълбок мислител, той съчетава творчеството си с богата обществено-политическа дейност. С многобройните си трудове доказва, че борбата е в самосъзнанието на човешката дейност, следователно е възможност.          

През 1944 година, Жан-Пол Сартр пише пиесата „При закрити врати“, в която казва „Адът – това са другите“. През 1964 отказва да приеме Нобеловата награда за литература, която му присъжда Нобеловият комитет ,заради убеждението си, че „един писател не трябва да се превръща в институция“.

Teaтрално сдружение „Друга Линия“ е създадено през 2016-та година от млади професионалисти в сферата на сценичните изкуства. Обединява ги идеята за развитие и популяризиране на съвременното сценично изкуство в България по нов и провокиращ за зрителя начин. Тя вярват, че вълнуващо, модерно театрално изкуство на световно ниво, може да се случва извън структурата на държавните и общинските театри. Мисията им е да подкрепят млади артисти, като им осигуряват платформа да творят и работят в сферата на своите интереси. По този начин искат да създават мостове между различните разбирания за това що е театър и как може да се прави той.

Гледайте!

Без изход

 „БЕЗ ИЗХОД“

 По Жан – Пол Сартр

Режисьор : Дарий Чавдаров

 Превод: Мария Коева

Сценография и костюми :  Росица Грънчарова

Техническо осъществяване :  Петър Сапунджиев

Фотограф : Таня Дечева

С участието на : Радослав Владимиров, Мартина Кръстева, Надя Керанова