Георги Тошев ще връчи три специални награди в конкурса ни за есе тази година

0
0

Утрешният ден е много специален за екипа на нашия сайт. Не само защото ще отпразнуваме края на кампанията ни „Месец на театъра“, но и защото тази година трудът и усилията ни в посока любовта към театъра бяха признати от един изключително уважаван и значим български журналист и продуцент – Георги Тошев. Ентусиазмът, с който той се съгласи да се включи в нашата кампания, и отговорността, с която прие ролята си на специално жури в конкурса за есе, ни накараха да повярваме, че всичко, което правим за театъра и чрез театъра рефлектира в обществото, достига до сърцата на хората и им помага да се обърнат към това велико изкуство като към свой приятел и съветник.

Създаването на конкурса за есе, като част от „Месец на театъра“, бе продиктувано именно от желанието ни тази кампания да достигне до повече хора, дори и до онези, които рядко посещават театралния салон. За втора поредна година смятаме мисията ни за успешна. „Какъв ще бъде светът, ако няма театър“ провокира десетки хора да опишат и да споделят своята любов към театъра, към артистите, към силата на изкуството и не на последно място – към неговия смисъл. Защото ние вярваме, че всеки един човек може да намери смелостта в себе си и да се отдаде на вихрушката от емоции, която ще го връхлети, щом се настани в театралния салон.

Exif_JPEG_420В есетата журито търси креативност, оригинално мислене, а защо не и идеи за резрешаване на проблемите, надвиснали над родния ни мил театър. Именно към това предразполага темата ни „Какъв ще е светът, ако няма театър?“. Има ли го? Възможен ли е? Това беше и главният акцент в почти всички есета от тазгодишния конкурс. Голяма част от участниците бяха описали колко сив и скучен ще е светът без театър, каква голяма роля заемат актъорите в живота ни, с колко смисъл и магия театърът изпълва нашия ден, как той ни извисява над грозното в живота.

В някои от есетата имаше разкази за първите съкровени срещи с магията на театъра. Всички творби бяха стилистично и смислово добре написани и подредени, носещи своя собствен красив вкус. Участниците показаха завидни познания в театралното изкуство, като цитираха велики имена като Шекспир, Чехов, Брехт, Станиславски. Различните форми присъстваха и разкриваха нетрадиционния подход в част от есетата. Герои, роли, на път с влак и стихотворна форма – това е най-краткото резюме за тазгодишния конкурс за есе.

Тримата победители ще спечелят обиколка в четирите театъра партньори на кампанията – Театър „Българска армия“Театър „София“Малък Градски Театър „Зад канала“ и Младежки театър „Николай Бинев“, както и годишна карта за посещение в тях. А най-добрите есета ще бъдат публикувани в LoveTheater.bg. Есетата на победителите ще бъдат прочетени утре (27 април) на специално събитие в клуб „Алкохол“. Сред 50-те участници ще има и още три допълнително наградени, избрани от Георги Тошев. Те ще се включат в обиколката на четирите театъра, ще публикуваме есетата им в LoveTheater.bg и покана за спектакъл.

Очакваме ви утре от 20:00 ч. в клуб „Алкохол“, за да отбележим заедно успешния финал на „Месец на театъра“!