Генерална репетиция за новия живот

0
0

Когато бях в гимназията и имахме някой много скучен час, понякога с моите приятелки правихме класации на различни немного умни неща. Едно от тях беше „безуми начини да ти прецакат самоубийството“. Какъв ли „късметлия“ трябва да си, за да искаш да се самоубиеш и да не можеш?

„Генерална репетиция на „Самоубийство“ в Театър „София“ е смешно-страшна приказка за липсата на късмет и проблясъка на надеждата, който моментално е опръскан с кал от приоймите на балканския манталитет. Пиесата на Душан Ковачевич разказва историята на един мост и неговите „обитатели“, всеки от които се бори за щастие по свой начин.

BIG_BIMG4_4946
Снимки: Театър „София“

Главният самоубиец, Ивайло Герасков, е решил да сложи край на живота си заради обичайните проблеми, които почти всеки в наши дни има – пари, любов, работа. Но, за съжаление, е избрал грешния мост, защото отдолу са такъмите на един самотен рибар и корабът на един болен капитан, а до него крещи и плаче младата му любовница. И така се оказва, че най-трудното нещо, което можеш да направиш някога, е да се самоубиеш и то не защото се колебаееш и те е страх, а защото ще провалиш нечии чужд живот.

От края на съществуването на един пропаднал архитект, чиито сгради до една са срутени, започва неговият нов живот. Възможности за големи проекти, щастие и нови хоризонти. И самоубийството му се оказва генерална репетиция за живота, който предстои. Това е твърде хубаво, за да е истина. Е, може би в такъв случай не е. Защото когато ти помагат съмнително добри хора с грандиозни планове с твое участие и то на Балканите, винаги трябва да имаш едно наум.

BIG_BIMG6_4946
Снимки: Театър „София“

Творчески екип:
превод: Мария- Йоанна Стоядинович
режисьор: Недялко Делчев
сценография: Рин Ямамура
музика: Калоян Димитров
видео: Димитър Сарджев
оператор: Кирил Проданов

Участват:
Ивайло Герасков, Пламен Манасиев, Юлиян Малинов, Николай Върбанов, Сава Пиперов, Симона Халачева