Галина Нифору за любовта си към виното и театъра

0
0

Галина Нифору е основател и мениджър на OINORAMA – компания за винен консултинг и стратегически бизнес решения във винения бранш. Консултира винарски изби, ресторанти и всякакви проекти, свързани с промотирането на българските вина.
Завършва Технология на виното и високоалкохолните напитки в УХТ – Пловдив, след което специализира Wine Marketing & Management MBA в INSEEC, Бордо, Франция. През 15-те години във винения бранш в страната и чужбина се утвърждава като специалист, който успешно развива бизнес стратегии и създава винени брандове с международно значение. Като енолог участва в дегустационни комисии за различни конкурси в България и чужбина. Пише в различни издания статии, свързани с виното и винения бизнес.

Галина Нифору е избрана за председател на Българската асоциация на износителите на вино. Заемайки този важен пост, тя работи усилено за популяризирането на българските вина на международните пазари.

Галя обаче освен към виното има страст и към изкуството, затова с удоволствие откликна на нашата покана тя и нейно събитие The Balkans International Wine Competition да станат официален винен спонсор на първия ни рожден ден. Срещаме се с нея, за да ни разкаже малко повече за връзката между божествената напитка и театъра.

Обичате ли да ходите на театър и колко често го правите?

Обичам, но за съжаление заетостта ми не ми позволява да го правя повече от един път месечно.

Кои са допирните точки между театъра и виното?

И теаърът, и виното са вид изкуство. Театърът разказва съдби, образи, кара ни да се замисляме, да мечтаем. Това го прави и виното по различен начин, разбира се.

Каква според Вас е ролята на изкуството в съвременния свят?

И сега, и в миналото изкуството е давало облика на епохите. В крайна сметка това остава за поколенията. Особено важно е за съвременния свят, който като че ли ни залива със своята жестокост на водените войни, на прекаленото залитане по модерните технологии и липсата на пълноценно общуване между хората. Изкуството те кара да поспреш, да се замислиш за истинските неща в живота и да продължиш по пътя си, зареден с нова емоция и положителна енергия.

На кое представление бихте завели екипа си като форма на тийм билдинг?

Бих ги завела на „Дуенде“ на Театър 199, защото „Появяването на дуендето винаги предполага решителна промяна на всички форми. То дава усещане за съвършено непозната свежест, то прилича на новосъздадена роза, на чудо, и предизвиква накрая един почти религиозен ентусиазъм. Това е мигът, когато се постига едно истинско поетично откъсване от този свят…“
Мисля, че Татяна Лолова е в състояние да вдъхнови всеки един човек, а в комбинация с текстовете на Лорка съм убедена, че ефектът би бил наистина голям!

Защо избрахте да подкрепите театъра чрез нашия сайт?

Аз самата съм играла пантомима повече от 10 години и обичам сцената, обичам миризмата на прах, суетата зад кулисите, тръпката от всяка една постановка… А Вашия сайт – това, което усетих, е изключителната любов и отдаденост на целия Ви екип към каузата. Това не се среща често, още повече от толкова млади хора. Ще продължавам да Ви подкрепям с каквото мога и за напред и дай Боже да разпалите тази любов към театъра, която носите, и в много други души.

Галя връчва наградата на Симона Халачева по време на нашия първи рожден ден
Галя връчва наградата на Симона Халачева по време на нашия първи рожден ден

 

Нашият рожден ден имаше и благотворителна кауза – да помогнем на Дома за ветерани на изкуството и културата. Какво е отношението Ви към тази инициатива?

Великолепна инициатива! Представете си каква радост е това за тези хора, отдали живота си на изкуството и някак забравени от всички. Мисля, че инициативата може да се разшири и повече хора да допринесат за достойните старини на тези, които са ни радвали през годините с тяхното изкуство.

Бихте ли участвали и в други подобни благотворителни каузи, насочени към изкуството?

Разбира се.

Ако трябва да опишете какво означава за Вас театърът само с 3 думи, кои биха били те?

Вдъхновение, призвание, смисъл.