Форми на изява – aктьори по време на карантина в социалните мрежи

0
0

Ден, два, три, десет, петнадесет, предстоят и още доста…. Мисля за наложената ни изолация като за нужното време, което не съм си дала. Правя нещата, които съм отлагала, говоря си с кучетата, грижа се за себе си и не мога да не творя. Случвам света си на платна с акрил по-често и безпрепятствено, но какво правят актьорите чиято сцена е отнета?

Безспорно театралите ни са талантливи и креативни! И може би сега имаме нужда именно от тях. Да ни усмихнат, да се посмеем, да си спомним нещо позабравено или просто да укротят децата, защото желанието за повече време със семейството може да се е превърнало във „Внимавай какво си пожелаваш!“.

Ето какво точно правят младите актьори в момента в полза на себе си и на вас:

Започваме с ПЕСЕН!
на Августина-Калина Петкова

Метрото ми е до колене
Билетче и карта за лодката кой ще ми вземе?
Вместо мутри си-минават гондоли.
Кисна крака в тротоарните соли.
…….

Това е само малка част от истински хит! На своята авторска песен Августина-Калина има над 150 000 гледания във Facebook. (Чуйте цялата ТУК.) По време на карантина тя ни изненада и с друго парче:

Споко човече, ще мине, вярвай и това!
После със тебе ще се разходим из града.
Ще спрем да ядем само спагети, леща и картоф.
Ще вземе да ни остане и малко време за любов…
Споко, човече, ще дойдат скоро времена,
ако кихнеш неволно с „наздраве“ да те поздравят.
И ще има за всички гел, хартия и селен.
И без разстояние тогава ще стоиш до мен!
……

Освен певица, Августина-Калина участва в представленията „Кралят елен“, „Ромео и Жулиета“, „За мишките и хората“ и играе в ТР СФУМАТО. Занимава се с импровизационен театър, дублаж и преподавателска дейност в Театрална студия „Игра“.

Повдигнете настроение с третата авторска песен на Августина-Калина по повод всеобщото ни положение, за което „пералнята твърди, че е ОК… хладилникът нищо не каза“ – ТУК.

Продължаваме с поезия!
Михаил Сървански и Стелиан Радев с „Театър под карантина“

Вижте сами и чуйте едно от стихотворенията на Валери Петров:

Четящият Стелиан Радев завършва НАТФИЗ с наградата НАЙ-НАЙ-НАЙ актьор за драматичен театър на випуск 2014. Играе в “Шинел” и “Дневникът на един луд” в Театър 199, а от 2019 г. е част от трупата на НТ “Иван Вазов”. Свири и в групата “The Gentlemen”.

За „Театър под карантина“ Михаил Сървански избира материали, които през годините са оставили трайна следа в съзнанието му. Той завършва през 2014 г. и също е отличен с наградата НАЙ-НАЙ-НАЙ. Веднага след завършването си става част от трупата на Сатиричен театър „Алеко Константинов“. Подшушна ни в клип номер 4 да очакваме Жак Превер. <3

„Приказка ми разкажи“
Инициатива, насочена към децата

„Трябваше да имаме детско представление, което падна. Сетих се, че когато бях малък и си стоях вкъщи, защото съм болен, много обичах някой да ми прочете приказка. Това е много ясен отговор, че животът не е спрял и продължава.“, казва актьорът инициатор Росен Белов, по чиято идея е инициативата.

Каналът на „Приказка ми разкажи“ е чудесно решение за работещите родители и подскачащите наоколо деца. Актьори като Мартина Апостолова, Силвия Петкова, Живко Джуранов, Диа Мантова и много други четат приказки за вас! Открийте ги ТУК.

Завършваме с извънредна новинарска емисия!
КА TV – Александър Евгениев и Кирил Недков
или по скоро… Драган Цанков и Вени Георгиев!

Това е единствената телевизия, която гледам (не само защото нямам телевизор)! Предлага ми изключително разнообразно съдържание, благодарение на което успявам да видя пандемията по друг начин. Предимно в хола, кухнята, на терасата и в банята. Драган Цанков и Вени Георгиев вече ви запознават и с наболели обществени проблеми, като зависимостта от „Вуйчо Ваньо“. Повече може да намерите във втората им (и не последна) новинарска емисия:

Попитахме водещите няколко въпроса:

Защо изградихте тази меийна империя?

Защото хората имат НУЖДА!
От много време си мислихме да си направим канал, но за това е нужна идея, а на нас ни липсваше такава. Като се появи извънредното положение решихме, че можем да стъпим на абсурда, който то самото съдържа в себе си, също така и на самоиронията и чрез това да представим един по-„светъл“ (така да го наречем) поглед към ситуацията. Но в никой случай не я подценяваме, дори напротив.

Предвиждате ли ентъртеймънт предавания?

Да, мислим в тази посока, имаме идеи и те ще излязат на бял свят, защото продуцентите ни са адски амбициозни и искат да развиват медията.

Backstage тайни?

Можем да споделим единствено, че екипът ни събира материал за видео, което ще излезе в близко бъдеще. Видеото ще покаже колоритния живот на медията зад кадър.

Нека не забравяме и кои са водещите: Александър Евгениев играе в „Нирвана“ в Шумен, „Да бъдеш или не Ромео и Жулиета“ в Сливен, „Нова Библия“, Сфумато, „Калигула“ в Народен театър. От скоро е щатен артист в Пловдив. „Изкарахме премиера на 5-ти март – „Експрес ХХ век“, и започнахме репетиции на „Майстори“ с Асен Шопов. Бачкам междувременно като барман (разбира се… Нема как!).“

Кирил Недков може да видите в „Калигула“, „Среща в Санлис“, „Хляб в джоба“. Занимавам се и с импро театър към Ха-Ха Импро.

Благодарим ви и очакваме с нетърпение следващите форми на изява! 🙂

Чао,
Ето нещо и от мен!