Фестивалът за свободен театър ACT започна с ВИК!

0
0

На 10 ноември  в Националния студентски дом започна майсторският клас на Мириам Енгел (Израел), която на 13 ноември ще представи и своя моно-спектакъл A-Wake на Сцена Дерида. На 24 ноември, благодарение на Гьоте-институт България, фестивалът ще посрещне и други световни звезди в съвременния танц трупата на Саша Валц (Германия), с чийто спектакъл ще отвори новият център за съвременни изкуства Топлоцентрала.

Силна селекция от български спектакли и пърформанси включва програмата на фестивала за свободен театър ACT, който този ноември се провежда за 11 поредна година. Българските заглавия, които ще видим на Сцена Дерида, в новия център за съвременни изкуства Топлоцентрала, в Сити Марк Център, театър Азарян и ДНК, бяха избрани от самата независима сцена у нас с демократичен и нов за театралната ни общност модел.

Освен богато локално съдържание, фестивалът за свободен театър ще покаже и големите чуждестранни артисти и техните трупи Саша Валц и гости (Германия), Мириам Енгел (Израел), Карин Пауър и Алдо Джаноти (Австрия), компания Сеньор Серано (Испания). Програмата на ACT предвижда и уъркшопи както с всички чуждестранни артисти, така и с български специалисти, а също и кръгла маса, отворенa към местната театрална сцена и прилежащите й индустрии. Паралелната образователна програма на фестивала има за цел да повиши капацитета на българската незвисима сцена и да надгради както професионалните й умения, така и нейната способност да маркетира успешно своя арт продукт.

ACT 2021 бе открит на 10 ноември, в 19:30 ч. на Сцена Дерида с късометрежния танцов филм ВИК! на родената в Белград Катина Дишков, която от 14 години работи у нас в сферата на съвременния танц, изпълнителски изкуства, видео танц и алтернативно образование. След прожекцията ще се проведе разговор с екипа на филма, последван от парти в бара на Сцена Дерида с музикалния селектор Svetoslav, част от проекта с 13-годишна история Indioteque.

Тази седмица в програмата на ACT ще гледаме още два български спектакъла – Common People на 11 ноември от 19:30 ч. на Сцена Дерида и “Машините са кучки” на 14 ноември от 19:30 ч. в Сити Марк Център. Common People е документален движенчески спектакъл от Василия Дребова, а “Машините са кучки” – театрален спектакъл на организацията “36 маймуни” по текст на Гергана Димитрова и Здрава Каменова, която участва в представлението.

Останалите български заглавия в програмата на фестивала са Телепорт – копродукция между Studio Phorrmatik и Derida Dance Center, която изследва взаимодействието между танц и технологии, пренасяйки зрителя от сценичната среда към дигиталното пространство и обратно. Гледаме Телепорт на 20 ноември от 19:30 ч. на Сцена Дерида. Друг спектакъл с интерактивни елементи и игра с публиката е “Караоке нощ” на Паник Бутон Театър с режисьор Нейтън Купър и консултант режисьор Василена Радева. Ще го видим отново на Сцена Дерида на 15 ноември от 19:30 ч. На следващия ден – 16 ноември, гледаме и “Ритуали на душата” – един спектакъл на танцова компания ДЮН по идея и хореографска концепция на Петя Стойкова.

“Преди края… (на света)” е най-новото представление на Ива Свещарова и Вили Прагер и тяхно сценично “откровение” за Апокалипсиса. Спектакълът ще се играе на 17 ноември от 19:30 ч. в ДНК. На 18 ноември обратно на Сцена Дерида пък ще видим “Активно вещество” – интердисциплинарен пърформанс на Форсмажор Студио и Диа Мантова с режисьор Стефан Прохоров.

През декември в рамките на ACT от театър ЗОНГ гледаме и театралното представление “Отело гибелта на идеалиста” по едноименната пиеса на Уилям Шекспир и в драматургичната версия на Дина Маркова. Спектакълът ще се играе в театър Азарян на 14 декември от 18:30 ч. С хореография, физическа партитура, визуална среда и костюми от Боян Арсов и видео среда от Jason Brad Lewis.

6-те уъркшопи с български специалисти в програмата на ACT 2021 сa:

“Управление на проектния цикъл” с Калина Вагенщайн

13 ноември, 10:00 ч., Сцена Дерида

Изкуството на pitch-инга с Димитър Узунов –

14 ноември, 10:00 ч., Сцена Дерида

Еко?Логично! Изкуство с мисъл за природата с Мануела Саркисян –

17 ноември, 10:00 ч., Сцена Дерида

Абсолютно начинаещи с Венелин Шурелов

18 ноември, 10:00 ч., Сцена Дерида

Включване как да работим с хора от учзвимите групи с Василка Шишкова –

20 ноември, 10:00 ч., Сцена Дерида

Ефективната комуникация мисия възможна с Ружа Загорска

20 ноември, 15:00 ч., Сцена Дерида

За детайлна информация относно всички събития и продажбата на билети, следете фейсбук страницата на фестивала.

АСТ Фестивал за свободен театър 2021 се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България, Столична община, Гьоте-Институт България, Френски Институт България, DOTA Austria, Австрийско посолство София, Институт Сервантес, Израелско посолство, Институт Лист | Унгарски културен институт София и в партньорство с Регионален център за съвременни изкуства Топлоцентрала.

Асоциация за свободен театър и Театрална компания МОМО работят със структурната подкрепа на НФК.