Фестивал за оперно и балетно изкуство в Стара Загора

0
0

На 23 ноември бе официалното откриване на Фестивала за оперно и балетно изкуство на сцената на Държавна Опера Стара Загора. За 46-ти път се провежда единственият по рода си форум-панорама за успехите на българските опера и балет. До 5 декември 11 специално подбрани постановки ни дават възможност да се насладим на красотата на музикално-сценичните изкуства.

С идеята да се създаде балканска оперна мрежа, по време на фестивала ще се срещнат представители на оперните театри на балканските страни. Програмата е оформена след селекция от над 70 спектакли, създадени от различни български трупи. В нея ще видите „Травиата“ на Джузепе Верди, „Дон Паскуале“ от Гаетано Доницети, балет „Арабеск“ и други.

Сцена от „Травиата“

Откриването започна с емблематични моменти от операта „Гергана“ на маестро Георги Атанасов. Тя е създадена по едноименната творба на Пенчо Славейков и е първият завършен спектакъл, представен през 1925г. В концертното изпълнение на откъси от творбата на Маестро Атанасов участваха солистите и оркестърът на Старозагорската опера.

В антракта между двете части на откриването младите артисти от Детско-юношеска студия за опера и балет „Маргаритки” представиха във фоайето на Операта най-новата си постановка – „Танц на снежинките” от цикъла „Четирите годишни времена” на Антонио Вивалди. По-късно вечерта беше представен танцовият спектакъл „Безвремие“, създаден специално за Старозагорската балетна трупа, с който се демонстрира търсенето на нови изразни средства и похвати в енергично развиващия се танцов театър.

Организатори на фестивала са Държавна опера Стара Загора и Община Стара Загора, които посвещават събието на 90-тата годишнина на Старозагорската опера. Събитието се подкрепя от Министерството на културата.