Етикет в театъра

1
0

Театърът е едно от най-старите и високо духовни изкуства, затова и отношението към него трябва да е подобаващо. Поколения наред театрални ценители са градили етичната рамка за поведение в салоните и ние би трябвало да я спазваме, за да отдадем дължимото уважение на това изкуство. Добре е да сме наясно с театралния етикет, ако държим да се наричаме горди любители на театъра. Специално се порових, за да открия част от правилата, които вече почти никой не спазва или никой не знае, че съществуват. Някои от нещата със сигурност ще са ви познати, а за други ще си дадете сметка, че днес звучат дори малко архаично. И така, нека да започнем:

1. За да бъдете навреме за представление, е добре да сте в салона между 30 и 15 мин. преди началото. На партера и балкона е прието да заемете местата си не по-късно от удрянето на третия звънец. В ложата можете да се настаните и когато светлините угаснат.

2. Ако искате да сте подходящо облечени за театъра, за дамите е добре да заложат на изискана рокля или костюм, а за мъжете – тъмен костюм, светла риза и вратовръзка. Строго официално облекло е необходимо да носите единствено при премиера или вечерно представление, за което сте получили поименна покана. Особено важно е да не прекалявате със силните миризми и количеството парфюм.

3. Шапката и ръкавиците са аксесоари, които мъжът задължително трябва да свали, преди да влезе в салона. Дамата може да остане с тях, стига шапката да не е прекалено голяма и да не пречи на човека зад нея. Ако шапката и ръкавиците са зимни, е задължително да бъдат прибрани, независимо от температурите в залата. Когато сте прекалили с размера на шапката 4. Влизайки в театъра, кавалерът подава билетите и след това пуска дамата да мине пред него. Дрехите се взимат от мъжа и се оставят на гардероб.

5. Ако, за да стигнете до своите места, се налага да вдигнете някого, винаги се извинявате, кавалерът минава пръв, проправяйки място на дамата. В европейския театър е прието разминаването да бъде с лице към седналите зрители. Ако мястото между редовете е достатъчно широко, седналият не е нужно да се изправя. Мъжът трябва да спусне безшумно седалката на дамата, за да седне тя и тогава може да седне и той.

6. Прието е дамата да седи от дясната страна на мъжа, но ако мястото и е до пътеката кавалерът е длъжен да предложи да се разменят. Ако компанията е голяма, пръв на реда минава един от мъжете, а след него се редуват останалите мъже и жени. На мястото до пътеката винаги трябва да е някой от кавалерите.

7. Срещнете ли познат в салона, можете да го поздравите с леко кимване или усмивка. Подавате си ръка, само ако сте близо един до друг. Неприлично е да махате с ръка, да подвиквате, за да привлечете нечие внимание или да разговаряте през няколко реда.

8. Ако все пак сте закъснели, можете да седнете на някое от крайните места, стига да са свободни, или да останете прави до входа, докато не приключи действието. Недопустимо е да се промъквате към мястото си по средата на действието. Разпоредителите могат да ви насочат към балкона и свободните места там. Мъж, който седи близо до входа, може да отстъпи мястото си на закъсняла дама. Такава постъпка се смята за връх на учтивостта.

9. Според правилата на етикета, в театралния салон трябва да се седи спокойно и по средата на креслото, без често да променяте позата си. По отношение на седенето съществуват още няколко забрани:

  • Не се излягайте на стола, ползвайки го като шезлонг.
  • Не се разпростирайте върху облегалката на съседа си.
  • Не се подпирайте на креслото пред вас. И не закачайте на него връхната си дреха или чанта.
  • Не премятайте крак върху крак и не седете разкрачени.

10. Дори и да не сте харесали представлението, е добре да благодарите чрез ръкопляскане. А когато ви е харесало, можете да го покажете с по-бурни аплодисменти. Моментите, в които можете да аплодирате актьорите на сцената, са:

 • След вдигането на завесата в знак на одобрение на декора.
 • При първата поява на известен изпълнител.
 • След най-забележителните реплики в хода на действието, както и след дълги монолози.
 • След край на всяко действие и след представлението.

На бас, че вече се тюхкате за скъсаните дънки, с които бяхте последния път на театър или се чудите откъде да намерите кавалер за следващия път, който да седне вместо вас до пътеката. Хубавото при етикета е, че винаги можете да го пречупите мъничко, за да ви бъде удобен да се вмъкнете в него. По този начин можете да отидете спокойно и група приятелки без кавалер, който да ви придържа стола, за да седнете. И все пак е добре да спазвате някои неща от етикета, защото точно той придава на театъра една официалност и този уникален вид, който така харесваме. Превръща го в място, където можете да се почувствате специални поне за малко. Така че оставете дънките за ежедневието и си позволете да се издокарате малко, все пак отивате на театър.

Comments are closed.