ENSO – новото попълнение на софийската независима сцена

0
0

В разгара на изминалото лято млади и амбицирани творци стартираха своя независим проект – Театрално сдружение ENSO. Александра Димитрова, Камелия Хатиб и Андрей Филипов започнаха нещо, което не е лесна задача – да бъдеш забелязан, да пълниш салони, да поставяш качествени спектакли с добър екип и да не си част от въртележката на държавните театри.

Въпреки това, за последната половин година сдружението има 2 реализирани постановки:

  • „ДЕМОНИ“

Авторът Ларш Нурен е един от най-емблематичните шведски драматурзи. Една от най-известните му пиеси е „Демони“. Още с излизането си критиката я оприличава на „Кой се страхува от Вирджиния Улф“, но с елементи на фарс и черна комедия.

На сцената виждате Катарина и Франк, които са в средата на 30-те, живеят заедно от 9 години и нямат деца. И двамата се намират в пределна точка на досегашния си живот. Канят на гости съседите си Йена и Тумас. Те изглеждат абсолютно нормална семейна двойка – с две деца и без видими конфликти. Но под въздействието на алкохола вечерта придобива неочаквано развитие с все по-сюрреалистични и порочни социални игри.
Режисьор е Крис Шарков.
  • „Всички малки светлини“ имаше премиера преди месец в Театър Азарян.

Пиесата печели британската награда George Devine Award и номинация за най-добра пиеса на писателската гилдия. Авторката Джейн Ъптън казва, че сюжетът е вдъхновен от истински истории за сексуална експлоатация на деца. Основните теми са социалната вина, семейството, приятелството, любовта. Режисьор е Стоян Радев.

Попитахме Александра Димитрова малко повече за сдружението:

Какво означава Enso?
Mоментът, в който умът освобоава душата да твори.

Как се решихте да създадете сдружението?
Решихме да направим това сдружение, защото независимият сектор предоставя свобода на избор – върху какви текстове работиш и с какъв екип. Ние сме творчески екип от трима души, които имат сходни виждания, цели и вкус за театър. Идеята за театрално сдружение се роди по време на първата вълна от пандемията.

Случи се нещо положително въпреки създалата се ситуация. Запитахме се какво можем да променим в живота си и в изкуството, за да бъдем по-пълноценни. Много бързо се сработихме като екип макар и за кратко време.

Как беше началото?
Откривахме всичко сами. Първата трудност, пред която се изправихме, беше намирането на подходящ текст. Четохме и търсихме много. Стигнахме до „Демони“ на Ларш Нурен, но текста в оригинал не можехме да намерим никъде. Търсихме го 2 месеца. Оказа се, че няма и много шведски преводачи в България.

Намирането на подходящо пространство също се оказа трудна задача. Свободните и добре оборудвани сцени в България не са много.

Общо взето – подходихме идеалистично в началото, но след това разбрахме, че няма да ни е толкова лесно.

Какво ви очаква в бъдеще?
Сега ни предстои няколко месечна пауза, защото Камелия Хатиб е бременна. Затова побързайте да гледате „ДЕМОНИ“ на 19 декември, и на 21 декември „Всички малки светлини“. В театър Азарян!

След това замисляме да направим кампания, насочена към деца с аутизъм. В дългосрочен план искаме да работим по по-мащабни проекти.

Успех на сдружението, а вие очаквайте скоро нашия материал за формациите в независимия театрален сектор.