Елина Гаранча – звездата от световната оперна сцена с концерт в зала 1 на НДК

0
0

Оперната прима Елина Гаранча ще пее в зала 1 на НДК на 23 септември. Тя идва по покана на Софийската филхармония, а концерта на красивото мецосопрано ще дирижира един от най-обичаните съвременни диригенти – Карел Марк Чичон.

Гаранча идва у нас в разцвета на своята кариера. Само преди няколко месеца тя откри сезона на Метрополитън опера с новата продукция на “Самсон и Далила”, диригент Яник Незе-Сеген. Красивата визия, изключителната техника и искреност на изпълненията ѝ осигуряват чести гостувания във Виенската Щатсопера, Берлинската Щатсопера, Баварската опера в Мюнхен, Карнеги Хол в Ню Йорк и Уигмор Хол в Лондон, участия в различни гала вечери и фестивали във всички точки на света. Любими на публиката са съвместните ѝ концерти с руското сопрано Анна Нетребко, с която в момента са най-популярните женски оперни вокали в света.
За концерта си в София Елина Гаранча е подготвила репертоар с любими оперни арии на Верди, Пучини и Чилеа, както и песни на Гардел, Гасталдон и други. Професионалният и услужлив глас на певицата позволява тя да изпълнява и най-сложния репертоар с лекота и изящество, излъчвайки абсолютна женственост и оставяйки публиката без дъх.

В света на операта не е рядкост сцената да събере двама души и в живота, както се случва с Елина Гаранча и британския диригент Карел Мария Чичон, с когото имат щастлив брак и две дъщери. Семейството продължава да концертира заедно, както ще се случи и на сцената на НДК на 23 септември.
Гаранча е родена в музикално семейство в Рига, Латвия. Учила е в Латвийската музикална академия, където преподавател е нейната майка. Тя печели международния конкурс за певци “Мириам Хелин” през 1999, а през 2001 е финалист в престижния “BBC Cardiff Singer of the World Competition”.
Гаранча започва професионалната си кариера през 1999 като гостуващ артист в Щатсопера Майнинген, където изпълнява много главни роли. След това тя става чест гост на операта във Франкфурт.

Carmen, Latvian National Opera, Riga (2007)

За кратко време Елина се утвърждава като една от най-големите оперни звезди в света с участието си в главните роли на много престижни сцени и изпълненията си с най-добрите симфонични оркестри. Тя завладява сърцата на публиката с красивия си глас, интелигентност, музициране и въздействащи сценични превъплъщения.
През септември 2005 Гарача подписва ексклузивен договор с Deutsche Grammophon (DG). Нейният първи самостоятелен звукозапис “Aria Cantilena” е издаден през март 2007, а отзвукът от него е изцяло положителен. Албумите ѝ също печелят адмирациите на критиката и почитателите на оперното изкуство. Те ѝ носят ECHO Klassik award – за “Romantique” през 2012 и за “Meditation” през 2015.
Последният албум на Елина Гаранча ”Revive” беше издаден в края на 2016 и единодушно похвален от критиката: “Вълнуващ диск, с изобилие от разкошно качество.“ (The Telegraph)

Понастоящем Карел Марк Чичон е главен диригент и артистичен директор на филхармоничния оркестър на Гран Канария. Преди това в продължение на 6 години е главен диригент на филхармоничния оркестър на Дойче радио. Британският диригент е възпитаник на Кралската музикална академия и Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена.
Карел дирижира в Метрополитън опера – Ню Йорк, Виенската Щатсопера, Дойче Опера в Берлин, Баварската опера в Мюнхен, Римския оперен театър, Teatro Comunale в Болоня и др. През годините Чичон застава пред Кралския Концертгебау оркестър – Амстердам, Лондонския симфоничен оркестър, Английския камерен оркестър, Холандския филхармоничен радиооркестър, Виенския симфоничен оркестър и др.
В началото на 2016 Карел направи своя високо оценен дебют в Метрополитън Опера – Ню Йорк с “Мадам Бътерфлай”, който е излъчен на живо в над 2000 киносалона в 66 страни в целия свят.

Билетите за музикалното събитие на 23 септември вече са в продажба на касите на НДК, зала „България“ и в мрежата на Eventim на цени от 40 до 150 лв.