Една вечер с два балета, променили танца през ХХ век

0
0

На 31 май от 20:00 ч. в зала 1 на НДК ще започне десетото издание на “Световен театър в София”. Началото е повече от вълнуващо! За първи път в България гостува една от най-значимите танцови компании от последните десетилетия – на канадската хореографка Мари Шуинар а заглавията са емблематичните „Пролетно тайнство“ от Игор Стравински и „Прелюдия към „Следобедът на един фавн“ от Клод Дебюси.

“Световен театър в София” не само ни дава шанс да погледнем какво се случва отвъд пределите на родното изкуство, но и да обогатим нашите възприятия за изкуството изобщо. Именно това и още много ни предлага „шаманът на съвременния танц“ Мари Шуинар със своя прочит на произведенията „Пролетно тайнство“ и „Следобедът на един фавн“. Мари Шуинар се изявява и като писател, сценограф и светлинен дизайнер, като фотограф и кино режисьор. Творчеството й обхваща поеми, мултимедийни и фото инсталации, филми и музикални видеа. През годините тя развива собствена танцова техника, която преподава заедно с танцьорите си в уъркшопи и майсторски класове.  Характерни за нейните представления са архаичните и анималистични същества, с гротескни и сексуално заредени движения.

“Следобедът на един фавн” се ражда през 1876 г. от мечатата на Стефан Маларме да създаде театрална поема. По-късно, през 1894, тя вдъхновява Дебюси да напише едноименния си прелюд, докато накрая, през 1912 г., Вацслав Нижински създава по нея първата си хореография за авангардния парижански “Балет Рус”. Този танц бил революционен за това време – еротика, суровост и движения, вдъхновени от животинския свят. Това дръзко изпълнение дълбоко си противоречало с класическата традиция. Мари Шуинар запазва това въздействие и в нейния спектакъл оживява един фавн, идващ сякаш от незапомнени времена. Седемте нимфи от хореографията на Нижински тук са изобразени чрез светлините на седем прожектора.

С втория си спектакъл канадската хореографка ще ни предложи истински пир за сетивата. „В моето „Пролетно тайнство“ не разказвам история“, казва тя, „няма развитие, причина и следствие. Има само синхрон. Като че ли се връщам в момента веднага след появата на живота. Представлението е разкриване на този момент. Имам чувството, че преди него е имало изключителна експлозия на светлина, някакво рязко просветване.“

Гостуването на балета на Мари Шуинар е наистина голямо събитие за културното разнообразие у нас. Имаме възможност да надникнем в световната класа на модерното балетно изкуство и да почерпим вдъхновение от най-големите иноватори на съвременния танц. Затова не го пропускайте! Но ако все пак това се случи, ще имате възможност да гледате “Следобедът на един фавн” и Пролетно тайнство“ и на 3 юни в рамките Международен театрален фестивал „Варненско лято“.

Още мнения за предстоящото събитие можете да чуете от Георги Тошев, Владо Карамазов и Стефан Щерев.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=v77KTOVX-Lk” width=”740″]

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here