Една от най-красивите български пиеси „Нирвана“ с премиера в Шумен

0
0

Нирвана, ШуменШуменският театър „Васил Друмев“ може да се похвали с най-новото заглавие в репертоара си! Това е спектакълът „Нирвана“ от големия български драматург – Константин Илиев. Премиерата пред публика ще се състои на 20.02 от 19 часа в Камерна зала. Екипът е съставен изцяло от млади и талантливи артисти. Режисьор е Максима Боева, а в главните роли зрителите ще припознаят Александър Евгениев и Ирина Митева.

Представлението „Нирвана“ , което представя „последната нощ на Яворов и Лора“ , е проект, с който режисьорът Максима Боева се дипломира през пролетта на 2017г. в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в специалност „Режисура“ в класа на проф. Пламен Марков. Актьорите, които е избрала, са нейни състуденти и през години не за пръв път работят заедно. Сценограф на спектакъла е Борис Далчев, познат от афиша на Театрална работилница „Сфумато“, а костюмите са дело на младата, но много добра сценографка – Василена Ялъмова. Хореограф е Анна – Мария Недкова.

Текстът на „Нирвана“ от Константин Илиев  е една от най-поетичните и красиви любовни трагедии в българската драматургия. Основна причина затова са и двата главни персонажа – Яворов и Лора Каравелова (макар в текста да не са назовани с истинските им имена, а са представени като Мъжа и Жената).  В центъра – тяхната изпепеляваща любов, наситена от страст, ревност, желание за убийство, носталгия. Всичко това е разказано от режисьора посредстом младите актьори Александър и Ирина по един много красив и вдъхновяващ начин. Тя – толкова грациозна, нежна и горда, а Той – потънал в копнежи, несретен и тревожен. Зрителят ще усети това, ще го изживее със сетивата си, ще се припознае!

Историята на Яворов и Лора ме вълнува много, от друга страна Константин Илиев не е написал една биографична драма. Персонажите са Яворов и Лора, но са и много повече от това (…) Този брилянтно написан текст дава възможност на зрителя да се постави на мястото на тези хора, да им съчувства, да разбира какъв е техният проблем,  сподели режисьорът Максима Боева

Екипът на сайта иска да поздрави директора Димитър Димитров за възможността, която дава на тези млади артисти да покажат колко светло е бъдещето на българския театър! На добър час, „Нирвана“! Потопи ни в един друг красив свят, в който да открием любовта…към Човека, към Театъра, към Света!

Нирвана

“НИРВАНА“

от Константин Илиев

режисьор: Максима Боева

сценограф: Борис Далчев

костюми: Василена Ялъмова

пластика: Анна – Мария Недкова

фотограф: Мария Цветкова

Участват:  Александър Евгениев и Ирина Митева