Една комедийна „Безумна нощ”

0
0

Ходи ви се на театър, но не ви се иска да гледате нещо натоварващо? Е, какво по-добро предложение от една забавна и лека комедия, като „Безумна нощ”. Това е представлението, което накара цялата зала да се смее, а след края му да излезе с усмивка от салона. Комедия, която ще ви накара единствено да се забавлявате – без дълбоки идеи, скрит смисъл или драматичен финал. „Безумна нощ” е представление, което би било перфектният завършек на една петък вечер. Ще се забавлявате толкова много, че ще забравите грижите от ежедневието си.

„Безумна нощ” е част от програмата на ДКТ „Иван Димов” – Хасково. Текстът е на Рей Куни, който е смятан за „краля на комедията” с натрупани над 70 заглавия на пиеси. Постановката е под ръководството на Валентин Танев, като в нея ще можете да видите съзвездие от актьори.

Действието се развива в Лондон в хотел „Уестминстър”, стая 648. В нея отсяда финансовият министър мистър Уили заедно с любовницата си, секретарка на опозицията. Всичко върви добре, докато не намират труп, притиснат на прозореца на стаята, който обърква цялата вечер. От този момент започват низ от комични ситуации. В тях се включват предан парламентарен секретар, ревнив съпруг, любопитно пиколо, частен детектив, медицинска сестра и дегизираната съпруга на мистър Уили. Започва едно забързано действие, изпълнено с местене на труп, объркване на имена, съпруги и хотелски стаи. Това са само част от невероятно оплетените сцени и персонажи, които сами трябва да разплетете.

Постановката правилно е определяна като „комедия на ситуациите”. На мен обаче силно ми напомня на сериала „Ало, ало”. Освен невероятно забавните моменти в сериала и абсурдните ситуации, до които стигаха актьорите, важен беше и още един елемент, който правеше сериала толкова бележит. Тъкмо когато нещата така се заплитаха, че нямаше начин да стане още нещо, влизаше нов герой през вратата и напълно объркваше ситуацията. Такова е и представлението – винаги може да влезе още някой през прозореца и да направи нещата още по-сложни. И повярвайте ми, този прозорец определено беше важен за постановката, почти имаше главна роля в него.

"Безумна нощ"

Успях да гледам постановката на сцената на Театър „Сълза и смях“. Ако бъда честна пред себе си, трябва да призная, че това не беше моето представление. Затова е добре да ви предупредя, че ако сте от любителите на постановки с дълбоко скрита идея, закодиран философски смисъл, драматичен сюжет или финално изречение, което ще те накара да се замислиш, то по-добре е да пропуснете точно тази комедия. За мен актьорите бяха на ниво, но самата идея да следя действие, в което един влиза през вратата, друг през прозореца и натоварващото чувство да следя действие, което няма смисъл, доста ме измори.

Това е представление за всеки ценител на комедията, който иска единствено да се посмее. Такава е и целта на „Безумна нощ” – да накара публиката да забрави проблемите си и да се забавлява. Моят съвет е да не се напрягате в търсене на нещо скрито или следене на обърканите ситуации, а да се оставите в ръцете на актьорите. Това смятам, че направи цялата публика в салона и не спря да се усмихва и след края на представлението. Така може би няма да си тръгнете разочаровани като мен.

Ако „Безумна нощ” все пак ви хареса, можете да се насладите и на „Откачена фамилия”. Постановката е отново по текст на Рей Куни и режисирана от Валентин Танев, както и част от програмата на ДКТ „Иван Димов” – Хасково.

 

Постановъчен екип:

Сценичен вариант и постановка: Валентин Танев

Сценография и костюми: Николай Нинов

Участват: Красимир Ранков, Стефка Янорова, Валентин Танев, Кирил Кавадарков, Дамян Тенев, Анна Симова, Явор Костов, Иванка Шекерова.