Един по-различен спектакъл ще има своята 30-а среща с театралните зрители

0
0

Спектакълът „Съзвездия“ ще има своята 30-та среща с публика на 17-ти февруари в Театрална работилница „Сфумато“. Това е огромно постижение, когато говорим за спектакъл, който се създава с непрофесионални актьори!

Историята около създаването на представлението е доста любопитна. Режисьор на „Съзвездия“ от Ник Пейн (носител на наградата Evening Theatre Award 2012 за най-добра съвременна британска пиеса) е Йордан Славейков. През 2016г. Невена Николова и Васил А. Михайлов се срещат с режисьора с въпроса би ли направил с тях спектакъл. И двамата имат различно от театралното образование, управляват и съуправляват собствени бизнеси.

След тази среща те сформират екипа на представлението: режисьор – Йордан Славейков; превод – Лина Цветанова и Васил Михайлов; сценография и костюми – Юлиана Войкова- Найман; композитор – Калин Николов; пластика – Ана Митева

Ето какво споделя самият режисьор за този процес:

„Срещнахме се неколкократно преди да взема решение. Говорихме за сериозността на тази стъпка. Дадох им съвети, приеха ги присърце: да регистрират свое собствено театрално сдружение; да се свържат с агентите на автора, да се договорят за авторски права върху превода; да се свържат с професионален сценограф, костюмограф и композитор.

Четохме и анализирахме пиесата в моя дом. После наемахме зали за репетиции, към финала на дългия процес, се свързахме с Червената къща. Те дойдоха, гледаха и ни поканиха да сме част от програмата им “Дебюти на границата”. И “Съзвездия” стана част от репертоара на Червената къща от премиерата си през месец март 2018 до момента на фактическото й затваряне. От месец март 2019 спектакълът е част от репртоара на “Сфумато”. Показаван е на техния “Малък сезон” 2019 и това улесни приемането ни.“

От тях винаги съм искал и изкисквал повече отколкото те са мислили, че могат да извършат като сценчино действие и винаги съм ги насърчавал да се образоват в тази посока.“

Година по-късно (през 2017г.) той им дава препоръки за летните интензивни актьорски курсове в Лондон. Те кандидатсват и биват приети – Васил Михайлов в  RADA, а Невена Николова в LAMDA.

Спекталкълът „Съзвездия“ или началото на театралното начало на двама души, ще можете да видите за 30-и път на 17.02.2020г. от 19:00ч. в „Сфумато“, както и на 24.03.2020г. отново на същото място и в същия час.

А какво точно ще гледате? Ще станете свидетели на една изключителна… приказка. В  “Съзвездия” Мариан, съпругата на Роланд, е диагностицирана с тумор, последен стадий. Те са женени отскоро. И в опит да задържат смъртта настрани започват да измислят и да играят различни версии на съвместния си живот – весрии, в които остаряват заедно, в които се разделят, в които си изневеряват….

Те се срещат за първи път множество пъти. И излизат за първи път на среща множество пъти. Те са Мариан (учен-астрофизик, изучаващ паралелните вселени) и Роланд (обикновен пчелар). Те нямат нищо общо помежду си. Освен Любов. От онази, която се случва веднъж в живота. И която населява всичките техни възможни животи…

И никак не случайно, а точно така, с „нищо общо“, се е случила и тази любов между театъра и непознатите нему Невена и Васил. Защото няма значение колко пъти си се срещал, а колко обичаш.

Билети можете да закупите от касата на Театрална работилница „Сфумато“!