Две представления, посветени на проф. Крикор Азарян през март в Театър Азарян

0
0

През месец март Театър Азарян ще представи на своята публика два спектакъла, посветени на големия български режисьор Крикор Азарян, роден на 15 март 1934 г. Ден след рождената му дата, в театъра, носещ неговото име, гостува новият моноспектакъл на Мариус Куркински – „Черното пиле“ от 19:30ч. Мариус, който е сред най-талантливите, забележителни и обичани ученици на проф. Азарян, посвещава моноспектакъла си на големия режисьор.

"Черното пиле", Мариус КуркинскиВ него са включени три разказа на Николай Хайтов – „Мерак“, „Пазачът на овесената нива“ и „Черното пиле“. Ето какво споделя актьорът за представлението:

Много искам да се върна пак на това репетиционно, изучаващо място, където привикваш гласовете на Хайтов, душата на българина. В неговите разкази тя е много чиста и неопетнена, там хората не са нагазили в никакви отношения с комерсиалното, в същото време страдат от живота, но не се жалват, а го преборват“.

Само седмица след „Черното пиле“ в Театър Азарян ще бъде и първият премиерен спектакъл за този сезон. „В очакване на Годо“  – 23 март от 19:30 ч., по пиесата на Самюъл Бекет. Режисьорската версия, е на Деян Донков, познат на българската публика с над 40 роли в театъра. Самият той участва в спектакъла заедно с Иван Бърнев, Цветан Алексиев, Калоян Трифонов, Мартин Цолов.

„В очакване на Годо“ е вдъхновен от работата и приятелството между Деян Донков и проф. Крикор Азарян, който има формиращо значение за кариерата и артистично въображение на актьора.

"В очакване на Годо"„Изборът на произведение, с което да се почете личността на този, чието име носи театърът, е деликатна и сложна задача. Много исках да е нещо, което е вярно, тихо и искрено. Когато Деян Донков дойде с идеята да направи спектакъл точно на тази сцена и ми разказа причините за това, аз се изправих пред личната и искрена необходимост на един актьор да изрази преклонението си към своя учител, да направи опит да изкаже неизказаното. Казват, че и в най-тихите си спотаености, хората мислят в думи, независимо дали ги изричат или осъзнават. Театърът e история за силата на думите и за това как от летливата им субстанция се ражда материя, реалност или послание, което някой някъде би искал да предаде. Спектакълът „В очакване на Годо” е лично писмо до Крикор Азарян от негов  актьор и приятел, с когото са имали силна връзка. И защото е емоционален жест и е на тази сцена, трябва да се случи, за да може, малко по малко, театърът да се изпълни с душа.“ Яна Борисова, драматург и артистичен директор на Театър Азарян.