Две награди за България от международен кинофестивал в Русия

0
0

Яна Маринова бе отличена за най-добра женска роля в „11 А“ на второто издание на Международния фестивал на мотивационното кино Bridge of Arts 2016. Друг български филм – „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син” на Иглика Трифонова, получи Гран при, в категория за най-добър игрален пълнометражен филм.

Във фестивала, провел се от 23 до 29 август в руския град Ростов на Дон, са били включени филми от още 9 страни. На 26 август в програмата е имало специално заложена „Нощ на варненското кино“, посветена на 90-годишнина от първата филмова прожекция във Варна.

Събитието е преминало със световни премиери на филми от автори, които живеят и работят във Варна. Сред тях са късометражният филм „Семейство?“ на Александър Николов, експерименталният филм на художника Нено Белчев „Моето сърце е октопод или баща ми на брега на Черно море“ и документалният „Светският блясък на Варна“ на Бистра Варнева и Емилиян Ялъмов.

Филмът, за който Яна Маринова е отличена с награда, беше представен на миналогодишния фестивал „Златна роза“. „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син” е включен в програмата за 2016 г.