„Дванайсета нощ“ в Шекспировите нощи под звездите

1
0

„Шекспир е жив!“ – в това ни убеждава всяка година пазарджишкото село Паталеница, което посреща десетки спектакли по текстовете на английския драматург, а домовете и сърцата на хората се отварят за стотици професионални и непрофесионални актьори, деца и творци на музика, танц и сценография.

Красивата идея за „Шекспир на село“ започва преди 17 години по инициатива на режисьора Христо Церовски, а до днес жива я пази Ина Церовска, мениджър на Шекспировата театрална школа „Петровден“. Тази година спектакълът бе посветен на 400-годишнината от смъртта на Шекспир, а откриването се състоя на 22 и 23 юли, когато всички жители и гости на селото се насладиха на „Дванайсета нощ“.

„Дванайсета нощ“ в Паталеница винаги е прекрасна, защото представленията се случват през нощта, под звездите и тази магия е наистина неповторимо преживяване“, споделя Инна Церовска пред „Хоризонт“.

Dvanaiseta nosht1

Наистина, от години в професионалните среди се предава от уста на уста мълвата за вълшебството, което всяко лято превзема училището и улиците на Паталеница и който досега не е успял да гледа, бързо взима решение да не допуска тази грешка отново. Тазгодишната постановка не само затвърждава, но и прави смела крачка в разширяването на легендата. Да участваш в „Шекспир под звездите“ само по себе си е изживяване, за което си струва дори да си платиш. Но да си част от Шекспиров проект, който увлича и вълнува, разсмива и разплаква и те прави по-добър професионалист и човек, е късмет и щастие.

И двете вечери превърнаха площада в двора на Основно училище „Константин Величков“ в пространство на неограничените възможности. Там дуели, размени на роли, преобличания и дръзки шеги бяха не просто позволени, а широко приветствани. Още със самото си начало спектакълът прекъсва стената между публика и актьори – персонажите се разхождат и разговарят със зрителите непринудено, представят се, шегуват се. Впоследствие този дух увлича и децата в аудиторията – по време на представлението те свободно тичат по площада и говорят на персонажите. Техните родители не бяха по-безучастни, напротив, те също шепнешком обсъждаха действието и играта, от която всички бяхме част. И всичко това, вместо да е скандално и невъзпитано, беше съвсем на място – атмосферата на свобода и пакостливост беше подчертана всячески – от страхотните костюми в шейсетарски хипи стил, през спонтанното избухване на персонажите в песни и танци, до врящата и гърмяща игра на актьорите, които вадеха максимума от себе си и текста.

Dvanaiseta nosht2

Във всяка минута си личеше и силната връзка, създадена между членовете на екипа, макар и за толкова кратко време. Може да се каже, че спойката между професионални и обучаващи се артисти и деца от школата бе решаваща за начина, по който ни очароваха.  В спектакъла взеха участие и завършили и настоящи представители на актьорския факултет в Guildford School of Acting към Университета Съри в Англия, като тяхно дело е и авторската музика към спектакъла. Умната и сърцата режисура на постановката е самият директор на актьорското училище г-жа Тери Фендър, която стои в челните редици на актьорското обучение във Великобритания през последните двадесет години. Работата с вокалната техника е дело отново на Стере Майер. По сценичното движение и пластика работи Лора Уестън. По всяка малка експлозия в сърцето ми – целият екип.

В Паталеница се случват чудеса. В Паталеница всеки тенекиен човек може да открие своето сърце. В Паталеница се случва един Шекспиров празник, който подгрява и обгрижва онази първа искра, която ни е накарала да се влюбим в театъра. Ако не вярвате на мен – идете да повярвате на тях.

Dvanaiseta nosht

Снимки: Александър Иванов 

Екип на „Дванайсета нощ” от Уилям Шекспир

Мениджър: Инна Церовска
Режисьор: Тери Фендър (Англия)
Актьори: Благой Бойчев (Театър Реплика), Мариана Бонева (Драматичен театър – Ямбол), Севар Иванов (Младежки театър – София), Александър Узунов (Драматичен театър – Русе), Стефан Димитров (Държавен куклен театър – София), Николай Желев (възпитаник на театралната школа към Младежки дом, студент в НАТФИЗ – клас на проф. Пламен Марков), Петър Митев, Ивелина Колева, Таня Йоргова (Драматичен театър – Сливен), членовете на Школата: Станимир Стоилов, Мартина Вълчинова, Гергана Петрова и Стоян Додников.
Вокални техники: Стере Майър (Англия, Училище за Драма – Гилфорд, Университет СЪРИ)
Сценично движение и пластика: Лора Уестън (Англия, Училище за Драма – Гилфорд, Университет СЪРИ)
Сценография и костюми: Теодора Лазарова, Инна Церовска
Художествено осветление: Гьорги Георгиев – Антика
Художествено осветление и звук: Анатолий Ставрев
Техническо обезпечаване: Павлина-Калина Церовска и Самуела-Ивана Церовска

Comments are closed.