Домът на Адриана Будевска ще бъде спасен!

0
0

Адриана БудевскаРодната къща на една от най-емблематичните български актриси – Адриана Будевска, се намира в град Добрич и е единствената в страната къща-музей на един от основоположниците на театъра в България. Стопанисва се от Регионален исторически музей, като всяка година музеят е подавал искания към Министерството на културата за отпускане на средства, но са получавали отказ. Днес къщата, която е в близост до храм “Св. Троица”, стои заключена, дворът е потънал в бурени заради запустелия частен терен зад нея и съборената ограда.

Местните хора се надяват, че най-после ще се помогне къщата, която е паметник от национално значение, да бъде възстановена. От музея в града са категорични, че средства за дома на Будевска не са отпускани повече от 30 години. Тази година кметският екип залага 5 хил. лв. в бюджета, които са одобрени от съветниците и с тях ще се изработи проект за спасяването на родния дом на Будевска.

“Оказва се, че има становище, според което обектът има историческа стойност. Намеренията ни са да разработим цялостен проект за ремонт и възстановяване на къщата, който ще трябва да съгласуваме с Института по опазване на паметниците и културното министерство. Едва тогава ще може да се премине към фактическа работа по възстановяването.
– д-р Баева, заместник кмет по хуманитарни дейности.

В годините назад в дома на Будевска е имало експозиция, представяща живота на актрисата, но заради влошено състояние и липса на средства музейните работници са принудени да “евакуират” експонатите. Музейните работници всяка година с подръчни материали подменят паметната плоча.

Смятам, че това е един обект, който заслужава да бъде възстановен. В страната няма друга запазена родна къща на основоположниците на театъра в България.
– Кремена Митева, уредник в литературния музей на името на Йордан Йовков в града

Къщата на Адриана Будевска

Митева допълва, че, освен лични вещи и театрален реквизит – гривни, шапки, чанти, пръстени, костюми, с които Будевска е играла на сцената на Народния театър, в хранилищата на музея в Добрич се съхранява личната библия на Будевска, в която тя собственоръчно е записала част от историята на рода си. Сред пазените експонати са и тетрадки със стихотворни опити на Будевска, като някои от стихотворенията са посветени на Добруджа.

Сред нещата, които са запазени са нейни тетрадки, в които си е водила дневник, както и такива от времето, в което е учила английски език. Имаме копия на дипломите й за актьорско майсторство, което Будевска е завършила в Москва. Един от ценните експонати е и параходният й билет за Аржентина”, казва Митева и допълва: “Когато през 20-те години на миналия век Будевска е уволнена от Народния театър, тя решава да замине при сина си Вили, който през Турция е избягал в Аржентина“.

Днес част от богатата експозиция за Адриана Будевска може да се види в един обособен кът на втория етаж в дом-паметник “Йордан Йовков”. Голяма част от експонатите се съхраняват в хранилището на музея, като специалистите все се надяват, че няма да е късно и ще дойде денят, в който споменът за великата Адриана Будевска, изиграла над 100 роли на сцената, сред които Офелия, Дездемона, Нора, Рада и десетки други, ще се прибере у дома.

Източник: standartnews.com

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here