Добрият идиот Швейк

2
0

Идиот по документи. Добряк по душа. Дезертьор, станал герой, поръчва винаги по три бири, за да разкаже опианяващите си истории. Чак и на теб ти се приисква да изпиеш по една, докато слушаш за патилата му в лудницата, затвора, лазарета и на фронта. И въпреки всичко преживяно той е велик със своята доброта. Доброта, та чак до глупост.

Това е Йозеф Швейк. Търговец на кучета, обвинен в държавна измяна. Но с поставената му диагноза „вроден кретенизъм“ героят попада в лудницата. Животът на Швейк изобилства от изненади. Не след дълго е преместен в затвора, а в навечерието на Първата световна война – призован на фронта. В миналото отстранен от войската поради слабоумие, този път не успява да се оттърве. Един обикновен човек, поставен в необикновени условия. Но късметът го отвежда на точното място в точното време, спасявайки го от предначертаната участ.

''Щвейк'' в театър "Българска армия"
Снимка: “Щвейк“ в театър „Българска армия“

Забавен, простодушен, предан, храбър. Може да гледате Герасим Георгиев – Геро, като Швейк в театър „Българска армия“. Той има какво да ви каже на по бира за глупостта на войната и други дивотии от живота, с които ви е гарантирана ударна доза смях. Един безславен герой, който макар и идиот е истински Човек. Както казва Швейк: „Знаете ли откъде започва упадъкът на една държава? Когато, поради изобилие от идиоти, спират да ценят истинските.“ Тези, които имат сърце. Които са готови да се жертват за приятел, също като Швейк. Които гледат простичко на света и не се страхуват от смъртта.

Автор: Юрий Дачев по мотиви от романа
Постановка: Бина Харалампиева
Сценография и костюми: Петя Стойкова
Музика: Мартин Каров
Участват: Герасим Георгиев, Валентин Танев

Comments are closed.