До Варшава и назад – студенти от НАТФИЗ играят „Ромео и Жулиета“ на престижен фестивал

0
0

През октомври студентите, а скоро и абсолвенти, от класа на доц. д-р Пенко Господинов ще представят България на 10-тото юбилейно издание на Международния фестивал на театралните училища ITSelF във Варшава.

Младите актьори са селектирани със своя дипломен спектакъл – „Ромео и Жулиета“ от Уилям Шекспир. Постановката на Пенко Господинов е създадена, за да представи най-доброто от тях. Студентският спектакъл е уникален сред интерпретациите на Шекспир прочит на близо 5-вековната трагедия. Познатият сюжет, в който всяко момиче е Жулиета, а всяко момче е Ромео. Не най-красивите, високите, блондините, брюнетите, а всички – увлечени в игра, която освобождава чувството и заразява зрителите. Прекрасен и много подходящ да бъде представен пред международна аудитория спектакъл.

За да могат да заминат, обаче студентите се нуждаят от допълнително финансиране, което да покрие транспортните им разходи, а ние вярваме, че в България все още живеят, съществуват хора, които помагат на родната ни култура да се развива и дават път на безспорния талант, какъвто притежават тези млади, надъхани човеци!

Пожелаваме им успех и ги очакваме с награди от Фестивала във Варшава!

ITSelF е театрално биенале, което се организира от Варшавската театрална академия, подкрепя се от Кметството, Министерството на културата и протича под Почетния патронаж на президента на Република Полша. В 10-годишната си история фестивалът представя повече от 40 театрални училища от различни континенти, с десетки гости от цял свят и хиляди зрители. Форумът се стреми да популяризира театралната култура, да стимулира обмяната на опит между младите дарования, да обединява култури и творци, което го нарежда сред най-големите и престижни събития от този тип в света. Всички спектакли, селектирани за участие в конкурсната фестивална програма, ще се представят със субтитри на полски език. Освен тях ITSelF ще представи и множество съпътстващи събития, включително оф-шоу, срещи с известни сценични и екранни художници и театрални работилници, както за професионалисти, така и за аматьори. 

* автор на публикацията – Десислава Димитрова, автор на снимките – Андон Костов, източник https://natfiz.bg