Дневници за Edinburgh Festival Fringe – Част 1

1
0

Остават броени дни до началото на най-големия фестивал за изкуства в света Edinburgh Festival Fringe. В момента там се намира Николай Тодоров, който разказва специално за нашите читатели как минава подготовката за фестивала:

Ден 1 /22 юли/

След настаняването ни в апартаменти из Единбург, които театърът е наел за нас, се събрахме в градината на George Square, в която също ще има събития. От предната събота в една от палатките там се провежда джаз фестивал.

Компанията, за която аз работя  Асембли (Assembly Festival)  има 5 местоположения из центъра на Единбург, които общо включват 22 различни игрални места  от циркови палатки, през малки студиа, до професионални театрални сцени. Аз съм разпределен в едно от студиата на George Square. Тази част от фестивала се помещава в сградата на Университета на Единбург, което се случва вече от няколко години. Нашата задача е от оригиналното предназначение на 5 помещения, 3 аудитории за лекции и 2 семинарни зали да създадем внушителни игрални пространства.

Учебна стая, която ще се превърне в театрално пространство

Утре продължаваме с конструирането на пространствата, както и задължителното обучение по конзолите, които ще използваме за звук и осветление. Изграждането фактически е до 29 юли, тъй като тогава минават инспекции за това дали местата покриват стандарти за безопасност. Оттам нататък следват технически репетиции с всяка постановка, която ще се играе в даденото пространство.

Ден 2 /23 юли/

Започнахме с пренасяне на декори за Клуб Бара, който е барът, отделен само за артисти. На обяд започна обучението за осветителната конзола, която се оказа чисто нова и ние сме първите хора, които я използват. След това се пренесохме отново в големите студиа за довършителни работи.

Ден 3 /24 юли/

Денят беше сравнително спокоен, тъй като по-голямата част от следобеда имахме тренинг върху конзолата и софтуера за озвучаване. Тренингът се водеше от началника на отдел „Озвучаване“, който е професионалист с години стаж в театралния свят. През останалата част от деня донареждахме техниката и тръбите, които трябва да сглобим, за да закачим осветителните тела.

Ден 4 /25 юли/

Започнахме силно, като разтоварихме два тира, пълни с техника за нашите пет пространства и съседните такива (хахаха). В залите за лекции има перманентно скеле (алуминиева конструкция на тавана), върху което окачаме всичките осветителни тела и окабеляването. Залите не са предназначени за театър, затова става малко трудно. Всичко се извършва със стълби, като осветителните тела, кабелите, колоните се качват или на ръце, или някой ги издърпва с въже. Оттам нататък се прекарват кабели от сцената до гърба на стаята през тавана до контролните пултове. Тази вечер почти приключихме с 3-те зали.

Ден 6 /27 юли/

Днес най-накрая започнахме да изграждаме Студио 5, в което аз се помещавам.

В градината (George Square), която е част от Асембли (Assembly Festival), има стрийт фууд фестивал през следващите 3-4 дни и това е едно чудесно слънчево и вкусно място за обедната почивка с колегите.

Следобеда изградихме студиото, като го преобразихме в малка камерна зала. Имаме доста ограничения, тъй като се помещаваме в университета – не можем да използваме асансьорите на сградата и трябва да пренасяме доста неща по стълбите. Заради това че променяме изгледа на помещенията, трябва да поставяме осветителни табели за изход, които се окабеляват по специален начин. Утре сутринта ще имаме проверки за изправност и ще довършваме студиото със замаскиране на прозорци и др.

Съвсем скоро ще влезем в периода на техническите репетиции, които не винаги са много тежки, но пък за сметка на това – дълги.

Ден 7 /28 юли/

Най-накрая успяхме да завършим нашето студио, след като цял ден чакахме завесите, които трябваше да дойдат още сутринта. Утре ще минават проверки за безопасност и пр., от които зависи дали може това пространство да се представи като театрална зала. Малките студиа като нашето са доста готини, защото почти няма спомен от класните стаи, превърнали се в черни зали със сцена и аудиториум…

Е, виждаме, че работата преди да се вдигне завесата никак не е лека, даже и в другите страни, в които театърът е много по-развит и модернизиран. Как продължават дните на Ники, преди и по време на фестивала, очаквайте съвсем скоро в следващия ни материал.

Comments are closed.