Днес се навършват 110 г. от откриването на сградата на Народен театър

0
0

110 години от официалното откриване на сградата си празнува днес Народният театър „Иван Вазов”. На тази дата (3 януари) през 1907 г. София се сдобива с едно от своите бижута – красивата барокова сграда на първата сцена, създадена по проект на виенските архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер.

Със заповед от 14 юли 1903 г. министър д-р Ив. Д. Шишманов назначава комисия начело с г-н Илия Миларов, която да подготви предложение за сграда за Народния театър. Народното събрание взима решение и с Указ на княз Фердинанд І се отчуждава терен на мястото на бившия дъсчен театър „Основа”, където през юни 1904 г. започва строежът на сградата.

Живописното оформление на тавана и стените в голямата зала, която разполага с 848 места, е възложено на известния виенски художник Рудолф Фукс. Официално театърът отваря врати на 3 януари 1907 г.

Историята на нашия Народен театър обаче не е чак толкова бляскава през годините. На 10 февруари 1923 г. по време на юбилейния спектакъл „Апотеоз на родното драматично изкуство” избухва пожар, който унищожава театъра. От началото на новия сезон трупата играе разделена на две части в различни градове на България, а след това шест години – на сцената на специално ремонтирания „Свободен театър” в София.

Сградата на Народния театър е реконструирана през периода 1924-1928 г. по проект на немския архитект Мартин Дюлфер. Освен изграждането на новата железобетонна конструкция, от Германия е доставена сценична механизация, каквато имат само най-добрите театри в европейските метрополии. Тази техника работи от 1929 г. и до днес, като се използва във всички представления на Голямата сцена на театъра.

По време на бомбардировките над София през Втората световна война е разрушено Южното крило на театъра. След края на войната сградата е възстановена и от април 1945 г. Народният театър отново отваря вратите си за публиката.

Последното преустройство и реставрация е осъществено през 1972-1975 г. под ръководството на проф. инж. Веселин Венков, когато се изгражда и специална Камерна сцена. Цялостното художествено оформление е дело на Дечко Узунов, Георги Чапкънов и Иван Кирков, който е и автор на завесата на театъра – неугасващия Феникс.

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here