Димитър Илиев: Злобата един към друг ни убива

0
0

Предстои премиера за група млади творци, някой от тях все още студенти в НАТФИЗ, но амбициозно поели по творческия си път. „Shopping and fucking“ e заглавие поставено от Димитър Илиев, за да провокира с редица екзистенциални въпроси относно стойността на човешкия живот в свят, в който всичко може да се купи.

Това е пиеса за самотата и трагедията на младия човек, оставен на произвола на не леката си съдба – да се ситуира в обществото и да оцелява. Попитахме режисьора:

Защо избра тази пиеса?

Защото смятам, че сега е времето за нея. 

Труден ли беше изборът на екип?

Не. Антония Кундакова, Ванина Йорданова, Вилиян Гешев, Георги А. Богданов, Радослав Радев са млади, талантливи и пълни с енергия. За пръв път работя със сценографа и костюмограф Ванина Цандева, която също е изключителен професионалист. Композитор е Румен Драганов.

Капитализмът ли ни убива?

Простотията ни убива. Убива ни това, че не осъзнаваме ставащото в момента. Не си даваме сметка за драматизма на ставащото в ежедневието ни. В битката ни за оцеляване. Убива ни това, че все повече губим възможността да водим разговори отвъд примитивното. Убива ни агресивната простащина, която започва да става норма. Много по-просто е да сринеш едно общество от колкото да го създадеш.

Тревожи ме това, че губим идеята и смисъла в духовното. Започва все по-малко да ни вълнува. Оцеляването ден за ден е приоритет. И то оцеляването на дребно, а също и мисленето на дребно. Това ме побърква. Проблемът е в културата ни. Толкова агресия се изля в социалните мрежи по повод последните събития, че това беше абсолютно показно че всеки ни разбира професията, всеки знае как стават нещата и всеки го може. Жалко. Много жалко.

Последните събития бяха показно за това как дълго пазена и таена агресия избива под формата на псевдо интелект и морал. Изявени журналисти показаха своето истинско лице и това ме ужаси. Ужаси ме злобата ни към авторитетите и учителите ни. И това е толкова тъжно. Пишат се статии чак. Пишат хора, които видимо са некомпетентни, да не кажа творчески и интелектуално некадърни. Това ни убива. Злобата един към друг ни убива. Това също е зададено като код, като послание в представlението, което правим.

Разкажи ни света, който виждаш след 10 години.

Надявам се да е едно по-добро място. Място, което ще бъде изградено от желание за търсене на смисъл. Място изискващо по-високи ценности и по-високи цели. Или както казва един от персонажите : “Ако не за нас, то нека за чистотата на малките деца, които идват”.

Гледайте „Shopping and fucking“ на 4 и 5 март – ПРЕМИЕРА! В I AM Studio.