„Дигитален театър“ стартира с „Дванайста нощ“ отпреди 16 години

1
0

Навлизането на технологиите промени света, а вчера (28 ноември) се постави началото и на нова ера за българския театър. Платформата „Дигитален театър” стартира официално с премиерата на екранизирания „Дванайста нощ” – спектакъл, режисиран от Мариус Куркински, заснет преди цели 16 години.

Дигитален театър е платформа за сценични изкуства, която предоставя съдържание във формат Video-on-Demand (видео при поискване) или Live Streaming (излъчване в Интернет чрез заснемане на живо). Когато веднъж си закупите виртуален билет, той е активен 48 часа и през това време може да гледате постановката.

Основната цел на платформата е да разпространява българския театър, кино, музика и танц сред широката общественост зад граници и почитателите на театъра и музиката у нас.

Автор на идеята и създател е музикантът и предприемач Лъчезар Думанов, който признава влечението си към иновативните проекти, какъвто безспорно е „Дигитален театър”.

„Един от основните моменти в осъществяването на „Дигитален театър” беше срещата ми с Камен Воденичаров в края на лятото, който прие идеята с отворени обятия и се мотивира да направи нова екранизирана версия на „Дванайста нощ””, споделя Лъчезар Думанов.

„Сега стартираме със заснети постановки и продуценти, с които сме изчистили абсолютно авторските права. А от тук нататък сме отворени да работим с всички театри и продуценти, за да разпространим и запазим българското изкуство”, допълва Думанов.

Думанов е категоричен, че тази платформа не може да измести истинския театър, защото мястото на театъра е в залата, това е храмът на изкуството. Но за хората, които нямат възможност да му се насладят поради ред причини, платформата дава алтернатива."Дванайста нощ"

Камен Воденичаров откри премиерната прожекция на „Дванайста нощ” с усмивка и лека носталгия по дните, в които екипът е снимал в Балчик. Продуцентът не пропусна да благодари на всички присъстващи актьори от спектакъла, сред които Катерина Евро, Марта Вачкова, Тончо Токмакчиев и др., както и на хората, помогнали финансово на осъществяването на проекта преди години.

Със сълзи в очите и аплаус за великите Георги Калоянчев и Тодор Колев, които са част от спектакъла, започна VI действие, по избор на режисьора Мариус Куркински.

Куркински подкрепи платформата „Дигитален театър” с думите, че „това е инициатива за запечатване на факти от изкуството, която е важна за паметта на народа – за наслагването и натрупването на хубави мигове”. Подобна дигитализация на изкуството е полезна не само за зрителите, но и за самите актьори, режисьори и творци, защото „след време ще могат да гледат какво са правили тези преди тях”, допълни Мариус

Камен Воденичаров призова публиката да си купува билети за дигитален театър, защото така се стимулира изкуството и се помага за екранизацията на още много постановки, които се играят днес.

Пожелаваме успех на платформата и вярваме, че наистина ще зарадва много зрители, които нямат възможност да посетят храма на театъра.

Comments are closed.