Измами, лъжи и много смях в „Далавера за леваци“

0
0

Стара Загора беше един от 11-те български града, в които се проведе Европейската нощ на театрите. Публиката на Драматичен театър „Гео Милев” имаше възможността да гледа английската комедия „Далавера за леваци”. В пиесата на Майкъл Куни, написана през 1996 година, срещаме актуален за днешно време проблем – злоупотребата със социални помощи. В публичното пространство нашумяха обвинения и спекулации към български и румънски емигранти относно евентуални злоупотреби, но Куни ясно ни показва, че англичаните трябва да погледнат първо себе си. Оказва се, че вратичките в закона позволяват на непочтени британци да злоупотребяват цял живот със социалната система.

Снимка: ДТ "Гео Милев"
Снимка: ДТ „Гео Милев“

А срещу това „Далавера за леваци” използва оръжието „смях“. Гореща комедия, в която образите стигат до гротеска, а Ерик Суон, образът на Христофор Недков, е главния виновник за фарса разиграл се на сцената. Оставайки без работа, той се превръща в професионален измамник. Веднъж вече започнал, с алчните далавери през социалните служби, той не може да спре. В кашата се намесват и левакът от горния етаж, доктор, съпруга, годеница, погребален агент и няколко чиновници. Става все по-заплетено и смешно. Притеснението и объркването водят до още куп лъжи, шмекерии, преструвки и конфузни ситуации, граничещи с абсурдното, но на лъжата краката са къси. Разбира се, денят се оказва фатален и може да завърши със затвор.

Много злоупотреби остават ненаказани, както в миналото така и сега, търсим джакпота с цената на морала. Лъжем и мамим, за да имаме още и още. Уж си лягаме почтени, а се будим измамници.

Снимка: ДТ "Гео Милев"
Снимка: ДТ „Гео Милев“

Превод, режисура, сценична и музикална среда – проф. Андрей Аврамов

Костюми – Теодора Лазарова

В ролите: Христофор Недков, Стефан Борисов, Георги Райчев, Светла Тодорова, Стефан Делев, Цветомир Черкезов, Галя Александрова, Илчо Димитров, Мария Пенчева