Да видим как с танц „Всичко отива по дяволите, скъпа“ и илюзията на „Второ тяло“

0
0

Вече повече от седмица дишаме, мислим и се движим, слели пулса си с този на ONE DANCE WEEK. За девети пореден път международният фестивал за съвременен танц и пърформанс ни доказва, че в танца няма строги правила. С него можеш да изразиш себе си, да разкажеш за света през своите очи, да рисуваш с тялото си и с 2-3 щипки светлина, цвят и много душа да претвориш цялото си въображение. За първи път на българска сцена ще можем да се насладим на магията на танцови компании от Канада и Тайван. На 20-ти октомври в Пловдив пристига феноменалният канадец Фредерик Гравел за единственото си европейско турне. Два дни по-късно – 22 октомври – ще можем да видим спектакъла ВТОРО ТЯЛО на абсолютните звезди от Тайван – Anarchy Dance Theatre – от 16:00 и 20:30 ч. в Дом на Културата „Борис Христов“, Пловдив.

„Взривоопасно проучване на мъжествеността, което е 1/2 танц, 1/4 пърформанс и 1/4 рок шоу“ – така определя канадското издание The Ottawa Citizen спектакъла ВСИЧКО ОТИВА ПО ДЯВОЛИТЕ, СКЪПА. Хореограф, танцьор, музикант и светлинен дизайнер, Фредерик Гравел е добре известен със своя бунтарски стил. Той преобръща традиционната хореография с главата надолу, смесвайки умело различни елементи както по отношение на музикалната среда, така и по отношение на танцовите движения. В спектакъла участва Стефан Буше – мултиинструментален музикант, който създава на живо уникален саундтрак, изпълнен с провокации, тежки акорди и дива рок енергия. На сцената ще видим и Дейв-Сейнт Пиер – „ужасното дете” на траш хореографията, както и Никола Кантин – актьор, който черпи вдъхновение от клоунадата. ВСИЧКО ОТИВА ПО ДЯВОЛИТЕ, СКЪПА е смешна, бутафорна, на моменти тъжна, но и искрена до крайност история за съвременния  живот, ценности и съвременното общество, в която Гравел очертава измеренията на американската „мъжественост“ с похватите на иронията и гротеската.

Създател на ВТОРО ТЯЛО е хореографът Сия Тия Хуа. Базираният в Тайван артист е архитект по професия, но завършва и танцова хореография. Мултидисциплинарното му образование ясно личи и в работата му – творбите му са фокусирани върху усещането за тялото и неговата връзка с времето, пространството и обществото. В спектакъла се срещат дигиталните изкуства и съвременния танц, създавайки физикално-дигитална среда, която прескача границите между реалното и виртуалното пространство. Публиката е поканена да изследва тялото – първичното, естественото и материалното, от една страна, и вторичното, илюзорното и дигиталното, от друга. За цялостното въздействие на спектакъла допринасят и красивите звукови пейзажи на Яник Дауби, който композира електроакустична музика (musique concrète) и създава музикални импровизации с намерени предмети, аналогови устройства и цифрови процесори. От основаването си през 2010 г.  Anarchy Dance Theatre се стреми да създаде уникален танцов речник и да действа като платформа, която позволява колаборации между артисти от всички сфери на съвременното изкуство. Компанията идва в България с подкрепата на Министерството на културата на Тайван.

Сигурна съм, че дъхът ни ще спира за секунди, после пак ще вдишаме въздух, наситен с музика и  движение, но нищо няма да спре душите ни да танцуват. При това, докато поемаме в голямо количество от това невероятно изкуство от танци и съвременен пърформанс. Тайван и Канада, готови сме!

А тук може да видите и цялата програма.