Да полетим над кукувичето гнездо за стотен път

0
0

Кен Киси пише „Полет над кукувиче гнездо”,  докато работи в психиатрична клиника. С течение на времето романът става все по – популярен и по него се създават филм и пиеси на световно ниво. Пиесата е публикувана на над 27 езика и е поставяна над сто пъти годишно. 16 май 2015 година е датата, на която се играе за стотен път и у нас в Народен театър „Иван Вазов“.

В лудницата, позиционирана на сцената, един от главните герои е Деян Донков в ролята си на бунтарят Макмърфи, попаднал в там заради опит за изнасилване. Рени Врангова, която се вписва прекрасно в образа си, е строгата главна сестра в отделението. А Иван Бърнев, изиграва заекващият Били –  възрастен девственик, зависим все още от майка си. Той е в лечебното заведение поради факта, че светът го отхвърля и се чувства нежелан. Тези образи и още много такива се откриват пред нас в постановката „Полет над кукувиче гнездо”, чийто режисьор е Александър Морфов.

"Полет над кукувиче гнездо"
„Полет над кукувиче гнездо“

В мига, в който завесите се вдигат и пред нас се открива чистотата на бялата лудница, ние се пренасяме духом там. Изживяваме всяко едно състояние на пациентите и започваме да гледаме света през техните очи. Те ни показват ежедневието си и промените в него, когато нашият главен герой – Макмърфи се появява в цялата тази картинка. Бунтарят се опитва да покаже на всички нас, че светът е една голяма лудница, а ние сме нейните пациенти. Макмърфи е типичният хулиган, който не се съобразява с правилата и с ежедневието на заобикалящите го. Той не се примирява със случващото се в тази клиника и прави всичко по силите си, за да го промени.

Тази постановка може да ни накара да се смеем, гледайки лудостта на пациентите, и да плачем, преживявайки с тях отхвърлянето им от света. Тя ни показва, че понякога най-нормалните хора са считани за луди и са неразбрани.

Морфов е успял да събере на сцената всички тези актьори и да им предпише различна диагноза, в която те да се вписват не просто отлично, а сякаш заживяват с нея. А всеки един от зрителите открехва вратичката на лудостта в себе си, която допреди това е била плътно затворена.

Сто пъти не са достатъчни, за да се развие пълния потенциал на тази лудост, затова знаем, че тази постановка има още много предстоящи полети!

Постановка: Александър Морфов
Автор: Кен Киси
Превод: Мариана Неделчева
Сценография и костюми – Елена Иванова
Хореография – Мила Искренова
Участват: Деян Донков, Рени Врангова, Стоян Алексиев, Иван Бърнев, Емил И. Марков, Пламен Пеев, Руси Чанев, Стефан Къшев, Йордан Петков, Валентин Ганев / Теодор Елмазов, Вяра Табакова, Иван Юруков, Виктор Танев, Любомир Петкашев, Илиана Коджабашева, Ивайло Димитров