Да бъдеш или да не бъдеш?

2
0

Безспорно едно от най-значимите произведения на Уилям Шекспир е „Хамлет“. Това е и първата от великите му трагедии – чак по-късно идват „Отело“, „Макбет“ и „Крал Лир“. Сюжетът на най-дългата пиеса на Шекспир (цели 4042 стиха, обхващащи пет действия) идва от старонорвежката легенда за Амлоти, асоцииран с исторически съществувалия датски принц Амлет. Предполага се, че излизането ѝ на сцена е било през далечната 1600г. в Оксфорд. Не претендираме за абсолютна точност, защото театралната хроника от това време има известни пропуски. Актьорът Ричърд Бърбидж е първият, въплътил се в Хамлет. Той е любимец на Шекспир и един от най-известните и търсени актьори от времето на Английския Ренесанс.

Сава Огнянов
Сава Огнянов

Първият българин в тази роля е Сава Огнянов на сцената на Народния театър през 1914г. Ролята на Духа се изпълнява от Златан Кашеров, а режисьор е Павен Ивановски. През годините в Хамлет се е превъплъщавал Васил Кирков, Владимир Трендафилов, Борис Михайлов, Константин Касимов, Иван Димов, Стефан Данаилов и др. като един от последните в ролята е Леонид Йовчев. Превод на пиесата са правили велики умове на българската култура като Гео Милев, Николай Лилиев, Валери Петров, Владимир Свинтила, Спас Николов, Александър Шурбанов.

Предстои да видим Хамлет на голям екран в Зала 1 на НДК– част от програмата на КИНОМАНИЯ 2015 на 20-ти от 18.30ч. и 22-ри от 13.00ч. Това е един от фаворитите на фестивала от специално издание на програмата National Theatre Live. Тя показва най-доброто от британския театър. В титулярната роля е номинирания за Оскар Бенедикт Къмбърбач.

Comments are closed.