Д-р Куку и д-р Пипи: „Силата на театъра трябва да бъде използвана, за да помага на хора в нужда.“

2
0

„Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“ е финалист в ПРОМЯНАТА – най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, осъществявана в партньорство с фондация „Промяната“. Проектът, за който може да гласувате тук, е на медицинските клоуни – Янита Кирова и Ива Лапатова. Двете момичета, завършили пантомима в НАТФИЗ, посещават детските отделения в болниците, разнасяйки топлина и комфорт. Освен това асистират на лекарите при по-стресови и инвазивни процедури, като помагат на децата да преминат през процесите спокойно и дори с усмивка. За страхотната инициатива малко повече ни разказа Янита:

Янита /дясно/ и Ива /ляво/

Как се зароди идеята за „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“?

Идеята не възникна изведнъж, ами се зароди с времето. Една от причините беше любимият и на двете ни филм с Робин Уилямс „Пач Адамс“ , който разказва истинската история на американския лекар Хънтър Кампбъл „Пач“ Адамс. През 80-те години на 20-ти век той слага червения нос, облича се като клоун и започва да носи радост и усмивки както на болни, така и на деца-сираци и здрави деца.

Още когато бяхме в първи курс в НАТФИЗ, ние знаехме, че силата на театъра трябва да бъде използвана, за да помага на хора в нужда.

И понеже и двете сме били хоспитализирани в болница, както като деца, така и като по-големи, навързахме нишките и започнахме да мислим за това как можем да случим промяната. Така всичко ни отведе до идеята за „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“.

От колко време осъществявате „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“?

От около 2 години. Започнахме с един проект към Столична община с наши колеги от кукления театър, продължихме с Пирогов, където се учихме при актьора Николай Николаев – Бате Николай и вече от около 8 месеца правим визитации в Национална Кардиологична Болница.

Как точно успявате да въздействате на децата?

Децата са тези, които въздействат на нас и от там започва всичко. Към всяко дете подхождаме индивидуално, защото има различни нужди. Но на първо място децата имат нужда от смях. Знаете ли, че на ден децата се смеят средно по 400 пъти, а възрастните само по около 15 пъти. Смехът е едно от главните средства, чрез които въздействаме на децата, както и чрез искреността ни! Когато си искрен, те разбират, приемат те по-лесно и после всичко потръгва както трябва. Опитваме се да ги накараме да забравят поне за малко болката и това, че се намират в болница.

Как ви приемат децата, сигурно е и доста вълнуващо да работите с тях? 

Всеки път различно. Понякога е необходимо повече време и търпение. Освен това зависи и от възрастта на детето и от много други фактори. Някои деца ни посрещат с отворени обятия, още щом ни видят, но има и такива, които са малко притеснени в началото. Любопитството им обаче в повечето случаи ги кара да ни разучат добре и малко по малко да разберат, че ние сме техни приятели. Тогава нещата се обръщат и накрая дори сме имали случаи, в които не искат да си тръгваме.

Срещите ни с всички деца са уникални. Помним всяко едно от тях. Някои от децата се връщат на повторно лечение и с тях ние се помним взаимно. Ние не можем да забравим нито едно от тях, защото всяко детенце е специално!

Една интересна история е за Лазар на 5 и половина, който имаше невероятен страх от игли (както повечето деца, разбира се). Трябваше да му слагат абокат, но в манипулационната не пускат родители. Ние влязохме с него в стаята, сложихме му вълшебен клоунски нос и му обещахме, че той ще му помогне, че няма да е толкова страшно и че всичко ще свърши, преди да е разбрал. Лазар не пророни нито една сълза, стискаше ръката на д-р Куку, стискаше зъбки и наистина всичко мина много бързо и лесно.

Друга история е с едно момченце отново на 5 и половина, което беше българче, живяло от 6 месеца в Испания. Ние говорихме с него, но изведнъж то започна да ни говори на испански, сякаш е знаело, че д-р Пипи знае испански език 😉 През цялото време говорихме на испански и се смяхме. Беше уникално изживяване.

Друга история е с една малка госпожица, която беше помолила сестрите, когато дойдем следващия път, ако тя е навън в двора, те да я извикат, за да не ни изпусне. Отвори се вратата на отделението и тя връхлетя върху нас и започна да ни прегръща и да благодари на сестрите, че са я извикали.

Много са историите. Няма да стигне времето, за да разкажем всички. Ние имаме една кутия за мнения и писма към д-р Куку и д-р Пипи, където получаваме всякакви рисунки, благодарности, покани за рождени дни, споделяния за любовта от тинейджърите, желания за нови игри и въобще прекрасна обратна връзка от децата.

С какво този проект е специален за вас самите като хора, личности?

Страхотно е да виждаш усмихнати и щастливи деца! Но знаете ли, че дори не можем да опишем колко е прекрасно чувството да можеш да създадеш усмивка на лицето на едно болно дете, на което никак не му е до смях. И колко е прекрасно също да използваш магията на театъра, за да направиш именно това!

Какъв е вашият план, ако проектът ви спечели?

Ако спечелим проекта, ще получим 1 година менторство от специалисти как да направим дейността си устойчива и също така финансова подкрепа за start up от фондация „Промяната“. Целта ни е да разширим максимално разпространението на медицинските клоуни из повече болници в страната, да създадем пътуваща театрална линейка и да направим училище за клоуни, в което да гостуват имена като Давид Бараши от Израел и други чуждестранни медицински клоуни.

Пожелаваме успех на Янита и Ива и отново ви припомняме, че може да гласувате за тях тук: http://nova.bg/promyanata/finalist/11 

Comments are closed.