Честит празник на българското кино!

0
0

Тази неделя – 13 януари, е Денят на българското кино. На празника ще можем да се насладим на прожекциите на няколко български филма с билети на промоционална цена. В Зала 6 на НДК прожекциите ще бъдат последвани от коктейл, организиран от Националния филмов център, Столична община и Националния дворец на културата.

Ето и част от филмите, които ще гледаме:

Новият филм на Костадин Бонев „Далеч от брега“ е история за театрален режисьор, който е изгонен от столицата в провинцията. Кошмарите от пиесата, която иска да постави, започват да се сбъдват наяве. Действието се развива преди 30-40 години, но това може да се случи и днес… Филмът печели Специалната награда на град Варна на фестивала „Златна роза“ 2018 и Наградата на руската преса на фестивала в Сочи 2018г. Ексклузивните прожекции на тази любопитна история можем да гледаме на 13-ти януари в културен център Г8 от 14:30ч, Кино Люмиер-Лидл от 16:30ч, Кино Одеон от 17:30ч и в Пловдив в LUCKI Дом на киното от 15:00ч. В главните роли са Пенко Господинов, Стефан Вълдобрев, Йоана Буковска – Давидова, Жорета Николова, Цветана Манева, Марий Росен, Антонио Димитриевски, Мая Новоселска и много други любими актьори.

„Смарт Коледа” е мюзикъл на режисьора Мария Веселинова, направен за малки и пораснали деца. Деветгодишният Марти безкрайно се отегчава от коледния дух, завладял семейството му на Бъдни вечер. Когато двамата със сестра му заспиват, в стаята влизат елфи, които събират писмата за добрия старец. Момчето ги проследява през вълшебен портал и попада в работилницата на Дядо Коледа. Константин Гергинов, Калин Врачански, Кръстю Лафазанов, Орлин Павлов, Поли Генова, Константин Икономов ще ни зарадват с коледно настроение от 11:30ч в Дома на киното и в Г8 и от 13:00ч в Евро синема.

„Дъвка за балончета” е филм за децата на 80-те години, които пораснаха с Некерман, колекциите от дъвки Турбо и стрелбата с фунийки. Действието се развива паралелно между 1988 година и настоящето и проследява съдбата на четири хлапета. С хумор и носталгия филмът задава въпроса защо това поколение не успя да порасне и все още търси себе си. Режисьорът Станислав Тодоров работи с актьорите Иван Юруков и Теодора Духовникова в този романтичен филм, който можем да гледаме от 14:30ч в Дом на киното.

 

Христо е бездомно момче. Той прави всичко възможно, за да води нормален живот. Но има нещо, което не би направил. Цената на “нормалния“ живот е твърде висока за него. „Христо“ на режисьорите Григор Лефтеров и Тодор Мацанов ще бъде излъчен от 18:30ч в Дома на киното. В главните роли са талантливите млади актори Димитър Николов и Димитър Крумов.

Филмът „И после светлина“ на Константин Божанов („Аве“, 2011) е копродукция между България и Белгия и ни повежда из преживяванията на свръхчувствителен тийнейджър, който открива света и своето място в него. Прожекцията е от 16:30ч в Дом на киното.

Двама много различни братя се влюбват в едно и също момиче. Тя е мълчалива и работи в магазин за цветя, В задната част на магазина създава своята градина-макет, която обгрижва фанатично. „Безкрайната градина“ е първият филм на режисьора Галин Стоев. За създаването му той се доверява на Мартин Димитров, Димитър Николов, Елица Матева и Глория Петкова. Гледайте ги в Г8 от 12:30ч и в Евро синема от 20:00ч на 13-ти януари.

„Лили рибката“ на Ясен Григоров е филм-приказка за необикновено дете, което претърпява чудна трансформация всеки път щом някой го погледне право в очите. Полагайки усилия да му помогнат, родителите на детето го отвеждат в малко село, в околностите на което, детето среща връстничката си Лили – внучка на говорещ Японски шаран и дъщеря на цигани-магьосници. Татяна Лолова, Стоян Радев, Койна Русева и много други ще ни пренесат в тази приказна магия в Евро синема от 10:45ч и в Г8 от 14:00ч.

Пълната програма може да намерите тук.

Честит Празник на Българското Кино!

Гледайте повече български филми!