Честит ден на вярващите в културата!

0
0

24 май е един от най-светлите български празници – Денят на славянската писменост, ден на будителите, празник на културата. Честит ден на всички онези хора, които продължават да се борят за българската култура – тези, които пишат, четат, просвещават, хората на сцената и зад нея. Честит ден на всички, които не само днес будят духа на народа ни.

Дори на този светъл празник се сблъскваме с парадоксалността на света, в който живеем. Точно днес всички говорят за култура, както на Международния ден на театъра говорят за театър. А утре се събуждат, слагат костюмите и палят пура зад махагоновото си бюро, без да ги е грижа за все по-изчезващата култура.

Но аз познавам едни други хора – млади, умни, амбициозни и културни. Хора, за които каузата е повече от средство и заради които си струва да вярваш в завръщането на ценностите и потребността от знания. Те са избрали различни професии, имат различни надежди, поддържат различни идеи, но нещото, което ги обединява е именно светлината, за която говорим днес. За щастие обаче те не я следват само в един ден.

Проекти като Читалище.то, което вече е факт, и „Аз чета“ дават надежда не само на техните автори, а и на търсещите очи, жадни за живот. Живот, изпълнен с учене, събития и предизивкателства, защото другото е само съществуване.

И днес искам да кажа честит празник и на целия екип на Love Theater. Това са 12 прекрасни момичета, някои от които срещнах заради сайта, а други преоткрих. И когато погледна ентусиазма, с който те обсъждат инициативите през лятото, или усмивките, с които отиват на театър, виждам, че има смисъл да си един от онези хора, които не говорят за култура само на 24 май.

Честит Ден на вярващите в културата!