Черна гора гостува с “Капиталът” по Маркс в ДТ Варна

0
0

Капиталът, МарксНа 17ти ноември специално за „Нощта на театрите“ от Черна гора пристига във Варна интригуващата политическа сатира „Капиталът“ по Маркс на Кралския театър в Цетине. Режисьор на спектакъла е Андраш Урбан. Представлението гостува в ДТ “Стоян Бъчваров”, Варна, от  18.00 на Основна сцена.

Политическата сатира пренася в съвременен контекст въпроса, с който известният философ се занимава в своите трудове „А къде е тук човекът?“ . Както вече споменахме, режисура, адаптация и визуална среда са дело на Андраш Урбан, драматург на спектакъла е Ведрана Божинович. Актьорите, които участват са Йелена Лабан, Йелена Шестович, Стеван Вукович, Павле Прелевич. Проектът е реализиран по програмата на Европейския съюз “Креативна Европа”. Гостуването на Кралския черногорски театър е в отговор на гастрола на Варненския драматичен театър в Цетине с „Едноокият цар“ от Марк Креует, прочит на режисьора Петър Денчев.

Повече за спектакъла:

А къде е тук човекът?

Това е, което Маркс пита пред цялата история на философията. Този въпрос поставя политическата икономия пред своето време, което величае капиталистическото производство и прогреса. Може би от тук трябва да тръгнем. Да поставим въпроса. Къде е човекът в индустриалната революция? Къде е човекът в технологичния напредък? Къде е човекът в държавите, които вече над двадесет и повече години живеят в преход? Къде е човекът в капитализма? Но и от дистанцията на тридесет години, къде е и човекът в социализма, който със сигурност беше една от най-кървавите идеологии в човешката история – с властта на девиантния девиз като някакъв перверзен отговор на Марксовия въпрос – “няма човек – няма проблем”. Казват, че трудовете на Маркс са като Библия. Всеки ги цитира, малцина са ги чели, и накрая никой не ги разбира. Марксистките книги бяха изгорени след падането на комунизма. В цяла бивша Югославия марксистката идеология стана почти еретично учение. В началото на войната се топлеха, като в печките си горяха комунистически книги с дебели корици и качествена хартия. Засега от тази пепел няма Феникс. Само вечно противопоставящите си мисли за това – дали ни е било по-хубаво? Във време, когато някакви други страшилища обикалят Европа, Марксовият “Капитал” става една от най-продаваните европейски книги.

Търсим ли в нея рецепта за революция?

Или просто отговор на въпроса, къде е във всичко това човекът?

"КАПИТАЛЪТ", Черна гора

КАПИТАЛЪТ

по Карл Маркс

режисьор Андраш Урбан

драматургия Ведрана Божинович

Композитор Ирена Попович Драгович

Костюмография Лина Лекович

Асистент – режисьор Йелена Одалович, Мина Новакович

Участват Йелана Лабан, Йелена Шестович, Павле Прелевич, Стеван Вукович

Музиканти на живо: Милвойе Пичурич – пиано, Йован Белица – китара, Блажо Татар – ударни, Ведран Жекович – бас китара

 Премиера: 7 ноември 2018 г.

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here