„Бягства“ по безкрайната спирала на неизживяното

0
0

Гост автор: Нели Гуцалска

 Да започнеш да живееш понякога е страшно, но пък е така примамващо, че човек иска да сграбчи живота за крилете и да полети върху тях… високо… и все по-високо.

Ако пък те е страх, тогава бягаш.

Така и аз избягах от зоната си на комфорт и се озовах в Театър Азарян, обух обувките на хиляди жадни откровения и потънах в нищо неподозиращата тъмна зала. Спектакълът Бягства”, създаден от ненадминатия тандем на режисьора Веселка Кунчева и сценографа Мариета Голомехова, обрисува красиво живота. Животът, който с раждането ни поднася по две патерици като за добре дошли на този свят и ни пожелава да бъдем себе си. И да не забравяме да бъдем позитивни, все пак така е модерно. Но внезапно там някъде в душата на човека се заражда едно неистово желание да полети като на сън. Ех, какво ли не прави човек за своите желания? И тогава търси… търси полета в щастието или щастието в полета, а търсенето се превръща в бяг. Тичаш и падаш, после пак тичаш. Осъзнаваш, че постигането на такова грандиозно желание е твърде глупаво и се осланяш на живота, защото си мислиш, че е длъжен да ти върне крилата. Ех, човеко, що за глупаво същество си? Разбира се, че не ти е длъжен!

Знаеш ли какъв е процесът за изграждане на едно житейско крило? Сълзи, смях, победа, провал, любов, омраза, перце по перце… А ти дори не си почнал да живееш.

Това е Бягства”. Изчистена хармония, водеща до полет над звездите към своята собствена. Когато я стигнеш, се оглеждаш – виждаш как всички други също са намерили своята с очи, впити в сцената. Изглеждат завладени от лудост, но пък така жестоко влюбени в живота. По този начин Милица Гладнишка и Полина Христова ни подмамват да се присъедини към едно колективно самоубийство на старото ни Аз и ни карат да преоткрием вече заложеното в нас. Полетът.
Постановъчен екип:

Режисьор: Веселка Кунчева
Текст: Веселка Кунчева
Сценограф: Мариета Голомехова
Музика: Милица Гладниша
Хореография: Явор Кунчев
Участват: Милица Гладнишка, Полина Христова