„Бурята“ по Шекспир в кино „Люмиер“

0
0

Филмовите адаптации по произведения на Уилям Шекспир в кино „Люмиер“ продължават и през есента. На 16 и 21 септември от 19:00 часа зрителите могат да се насладят на „Бурята“. Класическата екранизация е на режисьора Дерек Джарман. Филмът с участието на Хийткоут Уилямс, Карл Джонсън, Тоя Уилкокс и др. е създаден през 1979 г.

Критиците смятат, че „Бурята“ е една от най-провокативните и изтънчени адаптации на най-мистериозната сред пиесите на Шекспир. Почитта на Джарман към последната пиеса на Барда е най-добрият му филм, майсторски заснет из сгради, които изглеждат като готическите рисунки на падналия Рим, излезли под четката на Джовани Пиранези.

В „Бурята“ магьосникът Просперо живее в изгнание на безлюден остров с непорочната си дъщеря Миранда, докато не призовава буря, която води до крушението на италиански кораб. Синът на краля, считайки останалите за изгубени, става пленник на Просперо. Какво се случва в тази мешавица от война и любов може да видите през септември.

Най-добрите филмови адаптации на Уилям Шекспир се излъчват в кино „Люмиер“ и през октомври. Те са част от глобалната програма „Шекспир е жив“, която е за честване на наследството на най-известния драматург в света, по повод навършването през 2016-та на 400 години от неговата смърт. Националният дворец на културата и кино „Люмиер“ се включват в инициативите на Британския съвет с поредицата „Великите Шекспирови екранизации“ – селекция от седем от най-добрите филмови адаптации по пиесите на великия автор, които ще бъдат показани единствено в кино „Люмиер“.

Вижте трейлъра на инициативата „Шекспир е жив“:


Shakespeare Lives on Film trailer from British Council Film on Vimeo.

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here