Буре Барут – балканското кабаре отново на сцена

0
0

Буре барутБългарската постановка „Буре барут“ по Деян Дуковски, спечелила 2 награди на международния театрален фестивал „Лица без маски“ в Скопие, се завръща отново на софийска сцена. Този път премиерата ще бъде от името на Ямболския драматичен театър и ще се състои в Национална академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ (НАТФИЗ) на 31 май от 19:00 ч.

Режисьор на спектакъла е младата македонка Ана Батева. Тя обединява на сцената едни от най-добрите млади актьори, а именно: Ивайло Драгиев, Васил Дуев, Петко Венелинов, Мила Люцканова, Василена Винченцо и Борислава Стратиева.

Сценичната версия на „Буре барут” представлява съвкупност от две пиеси на Деян Дуковски – „Буре барут” и „М.М.Е. кой пръв започна”. Те са свързани помежду си с монолози, показани под формата на кабаре.

„Буре Барут”  разказва за гневът на балканците, за „бурето с барут”, скрито в душата на всеки човек. През смях и ирония пиесата всъщност обръща внимание на младите хора и гневът, който таят в себе си, умело изразен чрез самоирония, много хумор, хубава музика – кабаре. За тази си идея Ана Батева споделя – „хората отиват на театър, за да разпуснат, но и чрез това да усетят социалните процеси, които се случват около тях.”

Сюжетът включва няколко кратки разказа на балкански истории. Музиката в представлението – откъси от известни песни – се изпълнява от оркестър на живо. Освен това „Буре барут“ безспорно може да се нарече „фениксът на съвременния ни театър”, защото за трети път възкръсва от пепелта с много по-силна енергия и мощ.

Спектакълът има две отличия от международния театрален фестивал „Лица без маски“ в Скопие –  на Ана Батева в категория „най-добра режисура” и на Ивайло Драгиев за „най-добро актьорско присъствие”. На фестивала „Буре барут” е представено за пръв път пред македонска публика, като сред гостите присъства и самият автор на пиесата – Деян Дуковски, който останал очарован от българския екип. Режисьорката споделя за срещата, че „много му хареса. Беше силно впечатлен от актьорите и от компилацията на текста, каза, че чудесно са хванали балканския манталитет и се чувствал дотолкова разкрит, все едно сме най-близките му приятели и знаем всичките му тайни.”

Василена Винченцо и Деян Дуковски

„Буре барут“ е най-поставяният драматичен текст на Деян Дуковски. Игран е няколко пъти в България, както и в Гърция, Япония, Германия, Хърватия, Дания, Нидерландия, Швеция. Дуковски е  един от най-видните и признати македонски драматурзи. Текстовете му се славят с духовитост и необходимата доза хумор. В пиесите му се разкрива най-точно балканския нрав и облик. Деян Дуковски умело успява да осмее и разсмее съвременния човек.

Режисьорка Ана Батева е родена в Скопие, но пътят към театъра я отведжа към НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, където завършва режисура за драматичен театър в класа на проф. Пламен Марков. Тя е позната на българската театралната публика  с прекрасните постановки „Апетит за череши“ в театър „София“, „Всичко на масата“- моноспектакъл на Васил Дуев, а последната и премиера бе на пиесата „Олово” от Венко Андоновски в Драматичен театър Ловеч.

Това е спектакъл за „бурето с барут“ във всеки един от нас… „За едно изгубено поколение и децата на прехода… За „хемороида на гъза на света“ и за принципите… Защото живота направи един голям, сочен аборт и ние сме неговите ходещи ембриони“. 

„Буре барут“ е балканското кабаре, изпълнено с много музика на живо, малко ирония и повечко хумор! Гледайте на 31 май от 19:00 ч. на Голяма сцена в НАТФИЗ! Нооо е добре да не взимате със себе си децата, освен ако не са навършили 16 години!

Мила Люцканова

Превод и режисура: Ана Батева
Аранжименти и музикално оформление: Стефан Здравески
Сценография: Кристиан Леков
Костюми: Катя Лозанова
Участват: Ивайло Драгиев, Васил Дуев, Петко Венелинов, Мила Люцканова, Василена Винченцо, Борислава Стратиева
Музиканти: Стефан Здравески, Станислав Арабаджиев, Богомил Енчев
Плакат: Мария Налбантова
Снимки: Наке Батев