„Будителите“. Една инициатива-предизвикателство

0
0

Преди два дни във Фейсбук се появи една необичайна група: „Будители – Те“. Инициативата за това е на директора на 144 СОУ „Народни будители“, гр. София – Величка Николова. През 2013 г. тя е наградена със „Сърцето на София“ за заслугите си в образованието и културата. Днес тя се изправя пред обществото, като обединява учениците и учителите в една обща кауза – 1-ви ноември да се превърне в международен европейски празник.

Величка Николова - директор на 144 СОУ "Народни будители"За повечето от нас този ден е просто неработен. За съмишлениците на тази инициатива обаче това е ден от изключителна важност за всеки един българин тук и по света. За да превърнат този празник в обществено значим и нужен, учителите и учениците от 144 СОУ ще създадат свой сайт, в който всеки един човек ще може да изрази своето мнение по темата за съвременните будители – има ли ги; къде са те; как да ги открием; кои са нашите съвременни будители. Този сайт ще бъде направен от учениците в часовете по Информационни технологии, докато групата в социалната мрежа набира своите привърженици.

Днес такива инициативи са рядкост. Причината вероятно се крие в толкова малката граница между патриотизма и псевдопатриотизма. Често понятията се преплитат и обществото ни сякаш е спряло да открива истинността в първото. Но кой по-честен и духовен човек би могъл да изпита нуждата да обединява хората около такава кауза, ако не един учител? Ако днес, тук и сега, ние повдигаме духа си, чувстваме се значими и горди от нацията си най-вече заради успехите на нашите спортисти, то това неминуемо означава, че нашите будители са забравени. Спрели сме да ги търсим, да ги откриваме, да изпитваме нужда от тях. Винаги ще се намери някой, който да ни каже колко „болен“ народ сме, колко път още имаме да извървим, колко сме нещастни. Но знаете ли,  винаги съм смятала, че българският народ има болезнена нужда от други думи, от друго отношение и не само заради историята, която стои зад гърба ни, а заради онзи дух, който всеки един от нас старателно крие в себе си. Смятаме, че сме обречени да ходим на работа, а после да се затваряме в малките кутийки на бита си. А ако допуснем и една друга гледна точка за нашето съществуване?

Б У Д И Т Е Л И Т Е
ЕДНА ИНИЦИАТИВА – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО
ЗА
ОТБЕЛЯЗВАНЕТО НА ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ – 1 НОЕМВРИ
НИЕ, учениците и учителите от 144 СОУ „Народни будители“ в София, имаме идея да превърнем този български празник на духовността в европейски.
Обръщаме се към своите балкански съседи и европейски приятели с предложение тази година заедно да отбележим 1 ноември – да разкажем за патроните си, за будителите от миналото и днес, да изтъкнем тяхната роля в историята или съвременността, да пречетем написаното от тях, да изпеем любимите им песни и още, и още…
Да се опитаме да научим и за други будители и техния принос в чуждите култури.
Така можем да превърнем нашия български празник в ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА БУДИТЕЛИТЕ!
Призоваваме всички български училища, библиотеки, институции, обществени и научни сдружения и др., чиито патрони са имена на народни будители, да споделят с нас как ще празнуват Деня на будителите.
Поканете вашите приятели и извън България да бъдат съпричастни към празника 1 ноември, да го отбележим заедно. Така успешно ще се обединим в общата кауза – единение в духовността.
Ако идеята ни ви допада, пишете ни:
Откъде сте?
Как ще отбележите Деня на народните будители?
С кого сте се свързали и какво по-интересно сте замислили?
Изпратете видеоматериал или снимки от вашия празничен ден!
Българи, нека се опитаме заедно да съхраним и популяризираме знанието за българските будители, а да научим и за такива фигури в Европа, оставили следа в културата и науката на своите страни!
Напишете вашето предложение в групата!

Повече за инициативата можете да откриете тук.