Бродуей на едно ниво с Нетфликс

0
0

През юни 2016 година мюзикълът She loves me на театър Roundabout Company се прочу като първото театрално представление, което се заснема професионално и което се излъчва онлайн в момента на заснемането. Това се случи благодарение на BroadwayHD. След това на 14 януари отново в партньорство се излъчва и по-новата продукция на театъра – Holiday Inn.

„Досега никога не сме имали възможността да гледаме театър на живо извън самата зала“ – казва звездата от Holiday Inn Корбън Блу в интервю.

Бони Комли и Стюарт Лейн основават BroadwayHD преди няколко години с цел да създадат съвкупност от дигитално заснети пиеси и мюзикъли. Повече от дузина спектакли са били филмирани на сцената и след това монтирани по подходящ начин, за да бъдат достъпни до по-широка аудитория чрез кината и DVD формата.

„Стриймът“ на She loves me е наистина революционен. Той позволява създаването на публика извън нюйоркския театър – неподправено музикално представление директно в домовете на хората.

И цялото удоволствие струва 14.99 долара за месечен абонамент. Това, разбира се, е прашинка в сравнение с цената, на която се продават стотиците билети на Бродуей. Въпрос на време е платформата да се развие и с течение на времето да достигне ниво, където ще ни предлага все по-красиви и по-недостъпни иначе театрални спектакли.

Актрисата в главната роля  от She loves me Лаура Бенанти, която печели и наградата Тони, споделя, че е изключително развълнувана от тази новост. Също така добавя, че хората в публиката така или иначе се опитват да заснемат представленията тайно и да ги пускат в YouTube (с много лошо качество), а това не е начинът, по който театърът трябва да се гледа и изживява. BroadwayHD предоставя възможност на хората да видят нещо, което иначе няма как да видят.

Бенанти се надява, че стриймът ще се популяризира сред хората и ще събуди техния интерес към това изкуство. „Все пак няма как да получите сърбеж, ако не сте ухапан от буболечка, а аз мисля, че това е страхотен начин да бъдеш ухапан от театралното буболече.“

„Ще съм изключително щастлива, ако проектът се превърне в норма“, казва Комли за Bussiness Insider – също както музикантите продават албумите си. Това би било изключителен маркетингов похват, който ще е много полезен за индустрията.

Закари Леви, партньорът на Бенанти от She loves me, също има интересни идеи за това как Бродуей да „вдигне левел“. Технологиите се развиват с такава скорост, че според него много скоро ще можем да седим в удобното кресло у дома и да се чувстваме като в 3D филм. Да виждаме и усещаме хора, които седят до нас, да долавяме лекото ухание на мухъл на стария театър и т.н.

Но колкото и далновидно въображение да има, той предупреждава: „Много трябва да сме внимателни с канибализирането на изкуството – ако не се овладее, има риск хората да не желаят да ходят на такива събития, а да предпочетат да си останат вкъщи и от там да са зрители на случващото се. Трябва да има баланс. Да, различно е изживяването, когато си пред телевизора и гледаш чрез екран, но мисля, че все пак това е шанс да споделим магията, която се случва в залата, с много повече хора. А това е много красиво!“

 

 

 

Източник и снимка: www.businessinsider.com/;  Roundabout Theatre Company/ YouTube