„Братя Карамазови“ – майсторството на Достоевски изгрява на сцената

0
0

АВТОР: Зорница Добрева

Ще започна с това, че от доста време очаквах тази постановка да се представи на сцена. Несъмнено, Достоевски е един от най-великите писатели на всички времена и заслужава книгите му да достигнат до повече хора. Присъствах на постановката в град Пловдив (ще оставя настрани всички технически проблеми, които бяха пречка през всичките 4 часа на представлението.)

В руската литература всеки един предмет или цвят носи своята символика. Режисьорът на пиесата, Деян Пройковски, успява отлично да пресъздаде това с помощта на невероятните актьори и изключителния декор.

Една от най-запомнящите се роли в пиесата е тази на Владо Пенев.
Персонажът му – Фьодор Павлович Карамазов – е налудничав старец, който през целия си живот е постигнал всичко с измама и хитрост.

Всичко това е представено в изключителни детайли, включително и частта с явяването му след смъртта. Това е моментът, в който всеки човек, някога имал досег с руската литература, разбира нейния смисъл и величие. Фьодор Павлович Карамазов е представен като дявола (червена брада и червени очи). Този червен цвят е символ на лошото и пълната противоположност на добротата и безрезервната вярата в Бог. Владимир Пенев е един от онези български актьори, които могат да изиграят всичко. Ролята на Фьодор Карамазов е изключително тежка, но той изгражда невероятен и запомнящ се образ.

Следващият образ, който няма как да не бъде споменат, е този на Дмитрий Фьодорович Карамазов. Деян Донков отлично се превъплъщава в този герой и успява да представи всяка една част от неговия необуздан характер.

Голямата изненада за мен беше младият актьор Димитър Николов (в ролята на Альоша Карамазов). Брилянтно изпълнение и дълбоко представяне на образа на най-смирения и положителен герой в едноименното произведение.

Няма да се впускам в подробности и да правя портрет на всеки един от образите, но няма как да не спомена невероятната игра на: Велислав Павлов, Радина Кърджилова, Жорета Николова, Валерий Йорданов, Йосиф Шамли и цялото съзвездие, което красиво изпълва сцената през тези неусетни 4 часа.

Братя Карамазови е постановка, която не е за всеки. Тя буквално те разтърсва и те кара да преминеш през всички емоции, познати на човека. Ако и вие сте от тези хора, то това е вашето представление. Подгответе се да се пренесете в света на Фьодор Достоевски и неговите Братя Карамазови!

ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП:
Постановка и сценична версия: ДЕЯН ПРОЙКОВСКИ
Сценография: ВАЛЕНТИН СВЕТОЗАРЕВ
Костюми: ЕЛЕНА ИВАНОВА
Музика: ГОРАН ТРАЙКОСКИ
Асистент-режисьори: АЛЕКСАНДРА ДОКОВА, СТЕФАНИ ХРИСТОВА
Асистент на костюмографа: ЛИЛИЯ ПОПОВА
Драматург на постановката: СВЕТЛАНА ПАНЧЕВА
Втори асистент-режисьор: ОЛГА НЕДЯЛКОВА, ГЕОРГИ СТОЯНОВ
Художник на плаката и програмата: ЯНИНА ПЕТРОВА
Фотограф: СТЕФАН Н. ЩЕРЕВ
Действащи лица и изпълнители: ВЛАДИМИР ПЕНЕВ, ДЕЯН ДОНКОВ, ВЕЛИСЛАВ ПАВЛОВ, ДИМИТЪР НИКОЛОВ, ЕМИЛ МАРКОВ, ЦВЕТАН АЛЕКСИЕВ, ВАЛЕРИ ЙОРДАНОВ, АНА ПАПАДОПУЛУ, АЛЕКСАНДРА ВАСИЛЕВА, ЖОРЕТА НИКОЛОВА, РАДИНА КЪРДЖИЛОВА, ЙОРДАН БИКОВ, ЯВОР ВЪЛКАНОВ, ПЕТЪР ДАНОВ, ЙОСИФ ШАМЛИ
В масовите сцени участват студентите по актьорско майсторство от НАТФИЗ: БОЖИДАР МИЦЕВ, ПИТЪР ДАНОВ, ФИЛИП БУКОВ, ЙОРДАН АНГЕЛОВ, ЦВЕТАН АПОСТОЛОВ, НЕДИЛЯНА ПАВЛИК, ПЕПА НИКОЛОВА, СТЕЛА ДИМИТРОВА, ДОНА ВЪЛОВА