Боян Крачолов ни води през „Невидимите градове“ – премиера

0
0
Нестандартни проекти, независими проекти, финансирани по програми, свежи идеи, нови лица, нови автори, абе въобще мисъл в българския театър и неговото бъдеще…
„Невидимите градове“ е един такъв проект, плод на общите творчески и организационни усилия на сдружения „Конклав“ и „Съпромат“ в лицето на Боян Крачолов, Борис Далчев, Михаела Добрева и Симона Здравкова. С Боян Крачолов сме ви срещали неведнъж. Той експериментира в жанрове, текстове, пространства логични, нелогични, и му се получава! Работи и налага почти едни и същи артисти “ на сцената“. Сега в „Невидимите градове“ ще видим Васил Дуев -Тайг, Георги Сиркатов, Деница Даринова, Деян Георгиев, Димитър Крумов, Ели Колева, Елица Костова и Иван Николов. Ключови лица в творческия екип са и хореографът Деян Георгиев и композиторът Георги Атанасов.
„Невидимите градове“ е спектакъл замислен като специално изживяване за публиката. За няколко вечери Университетската ботаническата градина в София ще се превърне в палата на Кублай хан. В нея зрителят има възможността да изследва и да попътува свободно в този магичен свят чрез множество срещи с нейните обитатели като се потопи във визуалната и звуковата среда на спектакъла.
„Нощта бавно се спуска над градината на Кублай хан. Скрит някъде дълбоко в нея, татарският предводител води поредния си разговор с един европеец, един пришълец – Марко Поло. А може би този разговор няма нито начало, нито край, може би той е една вечна среда, в която Марко Поло неспирно разказва на Кублай за пътешествията си из монголската империя и градовете, които е видял, а пък ханът слуша, или пък Марко Поло си мисли, че разказва, а ханът си мисли, че го слуша, докато двамата мълчат, заслушани в тишината…
През този техен спор, бил той истински или въображаем, както и през безбройните разкази на венецианския откривател, кристализира една невидима, „обратна“ страна на градовете. Защото градовете не могат да бъдат мислени единствено като безлични съвкупности от хора и сгради, от улици и коли, от забележителности и потайни кътчета – те представляват и територия, населена със сънищата, мислите и желанията на неговите обитатели. Всеки отделен жител изгражда своя собствена версия на „общия“ град. И така, неволно, всеки се оказва чужденец в града на другия, на близкия си, дори понякога и в собствения си град, който има чувството, че познава до болка.
Точно темата за чужденеца е в основата на нашия спектакъл. Кога човекът се превръща в чужденец? Кога светът се проявява като тъкан, която изцяло отхвърля това, което се опитваме да положим в него? Кога – и защо – се появява това усещане у човека, че не съвпада с времето си, с общността си, с близките си? Обратимо ли е то – и как?
Нощта бавно се спуска над градината на Кублай хан. И докато зрителят се разхожда из нея, докато дочува спора на Кублай хан и Марко Поло, докато до него се материализират различни градове и всеки разказва историята си, го молим да не забравя, че и той самият е чужденец в тази градина. И като такъв нека пристъпва внимателно в нея… “ Боян Крачолов

„Невидимите градове“ по романа на Итало Калвино
имърсив спектакъл на Сдружение „Конклав“ и Творчески колектив „Съпромат“

Режисьор и сценична версия: Боян Крачолов

Среда и костюми: Михаела Добрева и Борис Далчев

Хореография: Деян Георгиев

Композитор: Георги Атанасов

Асистент костюмограф: Пола Попова

Асистент сценографи: Дарена Донева и Ива Славкова

Плакат: Хасан Халилов

Фотограф: Мартин Атанасов

Видео: Венцислав Тодоров

Грим: Александра Йотковска

Мениджър-координатор: Симона Здравкова

Участват: Васил Дуев -Тайг, Георги Сиркатов, Деница Даринова, Деян Георгиев, Димитър Крумов, Ели Колева, Елица Костова и Иван Николов

Премиерната дата е 30 юни, но билетите за събитието с два начална часа са изчерпани. Следващата дата е на 15 юли.

Спецификата на спектаклите е, че се провеждат на открито на интересна нетрадиционна локация, а местата са ограничени. Препоръчва се на зрителите да носят едноцветно облекло.

Партньори:
Университетска ботаническа градина, ИК „Колибри”, Културен Център на Софийски Университет „Св. Климент Охридски”, EasyPay, EPAYGO, Национален студентски дом, Програма „Христо Ботев” към БНР, LoveTheater.bg, Списание ВИЖ!, Jasmin.bg.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Столична община – Дирекция „Култура“ и Италиански културен институт.
LE CITTA INVISIBILI
Copyright © 2002, The Estate of Italo Calvino
All rights reserved